Εκκλησία|17.04.2020 14:59

Γέροντας Αλέξιος στο ethnos.gr: Μην πτοηθούμε από τις τρέχουσες δοκιμασίες

Newsroom

Αγαπητοί μου αδελφοί,  Χριστός ανέστη!

«Χαίρετε· ειρήνη υμίν»!

Μέσα στον γνόφο του φόβου και της αμφιβολίας που ζούσαν οι Απόστολοι και οι Μυροφόρες, μετά το θείο Πάθος, οι εμφανίσεις και οι χαιρετισμοί του Αναστάντος Χριστού διαλύουν τα σκότη, και το Φως της θείας Παρουσίας, φως ελπίδος, φως χαράς και ειρήνης, καταυγάζει τις ταραγμένες ψυχές τους.

Έζησαν το δράμα του Σταυρού, αντίκρισαν τον ενταφιασμό της ελπίδας τους, και ενώ ο Κύριος τους διαβεβαίωσε για την, μετά τρεις ημέρες, Ανάστασή Του, έμειναν με τον πόνο του Σταυρού και της Ταφής!

«Χαίρετε», αναγγέλλει ο Αναστάς Κύριος, εμφανιζόμενος στις Μυροφόρες. «Ειρήνη υμίν», προτρέπει τους Μαθητές, που απορούν θαυμάζοντες, βλέποντας ενώπιόν τους τον Κύριο και διδάσκαλό τους. Αυτό το μέγα θαύμα εορτάζουμε τις ημέρες αυτές, όλοι οι πιστοί!

Χριστός ανέστη !

Το άγγελμα της χαράς και της ειρήνης! Με την Ανάσταση του Κυρίου, «χαράς τα πάντα πεπλήρωται». Όλα γιορτάζουν, ουρανός και γη. Όλα ευφραίνονται και πανηγυρίζουν, γιατί ήλθε η λύτρωση όλης της κτίσεως· «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια», ψάλλει η Εκκλησία μας.

Η άπειρη αγάπη του Θεού και Πατρός, διά της σαρκώσεως του Υιού Θεού και Λόγου και της σταυρικής Αυτού θυσίας, δώρισε στο γένος των ανθρώπων την σωτηρία, και μέσω της Εκκλησίας απολαμβάνουμε τα χαρίσματα και τις δωρεές του Σωτήρος Χριστού.

Η χαρά και η ειρήνη, η αγάπη και η ελπίδα, είναι αναφαίρετα δωρήματα του Αναστάντος Χριστού στους πιστεύοντας.

Το φετινό Πάσχα έχει κάποια ιδιαιτερότητα, όχι προς τα θαυμαστά της πίστεώς μας γεγονότα, αλλά, η απρόσμενη πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε την καθιερωμένη τάξη της Εκκλησίας και της κοινωνίας εν γένει, για λόγους ασφαλείας της υγείας όλων μας.

Το γεγονός ότι οι Ναοί μας λειτουργούν χωρίς την παρουσία των πιστών, είναι οξύμωρο· όμως, εφόσον η Εκκλησία ενέκρινε αυτήν την οικονομία, είναι ασφαλές να υπακούσωμε στην φωνή Της, καθώς γνωρίζουμε ότι δεν έφθασαν αβασάνιστα οι πνευματικοί μας πατέρες, να υιοθετήσουν τα προτεινόμενα· αλλά με πολλή προσευχή και σύνεση, εδέχθησαν τις προτάσεις των ειδικών, για την προστασία του λαού του Θεού.

Θα παρέλθει η οργή της πανδημίας, και θα εύρωμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. «Αποκρύβηθι μικρόν όσον όσον, έως αν παρέλθη η οργή» (Ησαΐου κϚ΄ 20), λέγουν οι Γραφές. Μη πτοηθούμε, αδελφοί μου, από τις τρέχουσες δοκιμασίες· είναι αφορμές για μείζονες πνευματικούς αγώνες, για πίστη βεβαία, αγάπη ανυπόκριτο και φρόνημα ταπεινό! 

Δεν είμεθα μείζονες των πνευματικών μας πατέρων· ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης με την Αγία Σύνοδο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μετά της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μας εχάραξαν την πορεία πλεύσεως, που ακολουθώντας την, θα επανεύρωμε την ασφαλή πορεία μας. Η πολυφωνία δεν απουσιάζει από τα δρώμενα, η υπακοή όμως στην επίσημη γνώμη της Εκκλησίας είναι χρέος μας!

Η Εκκλησία δεν παύει να είναι προσευχομένη, παρά τις παρούσες αντιξοότητες. Οι Αρχιερείς μας, οι Ιερείς, οι Μοναχοί μας και άπας ο πιστός λαός, προσκαρτερούμε εν τη προσευχή, εκζητούντες το έλεος του Θεού, την σωτηρία των ασθενούντων αδελφών μας, την παράκληση των πενθούντων, την στήριξη των εργαζομένων θυσιαστικώς στην διακονία των πασχόντων συνανθρώπων μας και του λαού εν γένει.

Χαίρετε, λοιπόν, αδελφοί· ειρηνεύετε! Ο Αναστάς Κύριος ας πλημμυρίσει τις ψυχές μας με τα θεία δωρήματά Του.

Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά και ευφρόσυνα.

Ιερά Μονή ΞενοφώντοςΆγιον Όρος