Εκκλησία|14.12.2018 18:53

Αποκλειστικό: Το τηλεφώνημα που «έσωσε» την «Ενωτική Σύνοδο»

Μαρίνα Ζιώζιου

Λίγες ώρες απομένουν πλέον για την κρίσιμη Ενωτική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στο Κίεβο από την οποία θα προκύψει ο νέος Προκαθήμενος της νέας ενωμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, αν και υπήρξαν τρομερές δυσκολίες που στην αρχή φάνηκαν ως ανυπέρβλητες για να μην πραγματοποιηθεί η Σύνοδος φαίνεται πως τελικά ξεπεράστηκαν. Κι αυτό μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε σήμερα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο, οι οποίοι επανέφεραν τα πράγματα στην ομαλή τους πορεία.

Αν δεν είχε γίνει η συγκεκριμένη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ πιθανό η Σύνοδος να τιναζόταν στον αέρα!

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το πόσοι και ποιοι είναι οι ιεράρχες που θα θέσουν υποψηφιότητα στην αυριανή Σύνοδο από την οποία-αν όλα πάνε καλά-θα εκλεγεί ο πρώτος Προκαθήμενος της υπό σύσταση Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Χθες ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας απεθυνόμενος στα μέλη της ρωσόφωνης Παροικίας της Πόλεως έκανε λόγο για μία «ακραία απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας», να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη Μητέρα του Εκκλησία.

Ο Παναγιώτατος ζήτησε από τα μέλη της ρωσόφωνης Παροικίας στην Πόλη «να μην ακούν, να μην έχουν καμιάν ανησυχίαν», διότι, όπως τόνισε, «ο δικός σας ποιμήν, ο δικός σας πνευματικός Πατέρας εδώ στην Τουρκία, είναι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Ο Πατριάρχης εξήγησε ότι τέτοιες λυπηρές καταστάσεις δημιουργούνται όταν στα δικαιοδοσιακά, τα καθαρώς εκκλησιολογικά και Κανονικά πράγματα της Εκκλησίας, αναμειγνύονται ο εθνικός και ο φυλετικός παράγοντας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο εθνοφυλετισμός καταδικάστηκε, σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε  το 1872 στην Κωνσταντινούπολη, ως αίρεση.

«Εμείς εδώ οι Ορθόδοξοι στην Κωνσταντινούπολη, όσοι είμαστε, όποιοι είμαστε, όποια και είναι η εθνική μας καταγωγή και προέλευσις, είμεθα μία οικογένεια η οποία τελεί υπό τον Αρχιεπίσκοπον και Ποιμενάρχην Κωνσταντινουπόλεως που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης», πρόσθεσε.

ΕκκλησίαΠέτρο ΠοροσένκοΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος