Εκκλησία|04.06.2020 10:30

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για δολοφονία George Floyd: Οι ζωές των μαύρων μετράνε

Μαρίνα Ζιώζιου

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους «αγαπητούς Αφροαμερικανούς αδερφούς και αδελφές των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα» έστειλε, αργά χθες το απόγευμα, ώρα Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της δημοτικής περιφέρειας του Μπρούκλιν, Έρικ Λιρόι Άνταμς, και του ομογενούς γερουσιαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Ανδρέα Γουνάρδη, συμμετείχε στη μαζική πορεία ειρηνικής διαμαρτυρίας στην περιοχή Κράουν Χάιτς του Μπρούκλιν.

Η πορεία διοργανώθηκε για να σταλεί ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας τόσο για την άδικη και παράλογη δολοφονία του 46χρονου μαύρου, George Floyd, στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη των ΗΠΑ από λευκούς αστυνομικούς, αλλά και τη στυγερή δολοφονία της 26χρονης τεχνικού του ιατρικού κλάδου για έκτακτα περιστατικά, Breonna Taylor, τον προηγούμενο Μάρτιο, στην πόλη Λούισβιλ του Κεντάκι, όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν παράνομα στο διαμέρισμά της.

Αμέσως μετά το πέρας της πορείας, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία ειρηνική, δίχως κανενός είδους βία, η οποία πάντα γεννά μόνο περισσότερη βία και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες.

Όπως σημείωσε: «Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μία πανδημία που προκάλεσε σοβαρές σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευτεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια.

Θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της δημοτικής περιφέρειας, Έρικ Άνταμς, χαιρέτισε τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην πορεία, ενθυμούμενος την πορεία του μακαριστού προκατόχου του Ιακώβου στο πλευρό του πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην πόλη Σέλμα, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, το 1965.

Ο κ. Άνταμς υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί την ενότητα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν όλοι στην Αμερική, Αφροαμερικανοί και μη, για να υπάρξει δικαιοσύνη για τον George, για την Breonna, για τον Ahmaud και για κάθε άνθρωπο που δεν θα μάθουμε ποτέ το όνομά του, δήλωσε περήφανος και χαρούμενος που πορεύεται μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια για να αναγνωρίσει πόσο κομβικό είναι αυτό το ζήτημα.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πορείας, τόνισε ότι είναι απίστευτα υπερήφανος που βαδίζει στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και του προέδρου της δημοτικής περιφέρειας για την επιδίωξη μεγαλύτερης δικαιοσύνης για όσους δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή για να μιλήσουν από μόνοι τους.

Η συμμετοχή του Ελπιδοφόρου προκάλεσε «τσουνάμι» διθυραμβικών σχολίων στα social media, με τους χρήστες να παραλληλίζουν τη συμμετοχή του στον αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα με τη συμμετοχή του μακαριστού Ιακώβου στον ίδιο αγώνα, την ταραγμένη δεκαετία του 1965 στις ΗΠΑ, να τον αποκαλούν φωτεινό παράδειγμα για κάθε Ορθόδοξο χριστιανό και να τονίζουν ότι με τη στάση του βρίσκεται στην ορθή πλευρά της Ιστορίας.

T

ΚορονοϊόςΑρχιεπισκοπή ΑμερικήςGeorge Floydαστυνομία ΗΠΑ