Εκκλησία|26.06.2020 18:24

Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς δήμαρχο Βάρης: Ξεπερνάτε τα νόμιμα όρια...

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, στην τρίτη Συνεδρία της για τον μήνα Ιούνιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ), υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Αρχικά, τα Συνοδικά μέλη ενημερώθηκαν από την Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας για τα τελικά στοιχεία του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έγιναν: α) Έξοδα φιλανθρωπίας: 121.659.244 εκατ. ευρώ, β) Δομές Φιλανθρωπίας: 4.464 και γ) Εθελοντές Φιλανθρωπίας: 20.838.

Η ΔΙΣ έλαβε γνώση της πρόσφατης ανακοίνωσης του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σχετικά με δικαστική υπόθεση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ελληνικού Δημοσίου για έκταση στην περιοχή του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας. Το ethnos.gr είχε ασχοληθεί και δημοσιεύσει πριν λίγες ημέρες αναλυτικό ρεπορτάζ για το ζήτημα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για μία ανακοίνωση, στην οποία ο δήμος χρησιμοποιεί «υβριστικές εκφράσεις κατά της ορθοδόξου Εκκλησίας, επειδή άσκησε το νόμιμο δικαίωμα της προσφυγής της στην Ελληνική Δικαιοσύνη («… η Εκκλησία …. αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα … σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται …. σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate)»)».

Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, ο συγκεκριμένος δήμος επιχειρεί «να παραδώσει μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας στον φορέα που λειτουργεί τον μεγαλύτερο αριθμό φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στην χώρα».

Ταυτόχρονα, οι ιεράρχες τονίζουν ότι η προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συνδέεται με οποιαδήποτε ενδεχόμενο εξώσεως του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, μέχρι σήμερα πολλές νοσηλευτικές και λοιπές κρατικές δομές συνεχίζουν και λειτουργούν επί μοναστηριακών εκτάσεων, για τις οποίες ουδέποτε καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση.

Ασκούν δριμύτατη κριτική στον τοπικό δήμαρχο, καθώς θεωρούν ότι «διατηρεί και προσωπική αντιπαλότητα με την ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος», ενώ αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι επιχειρεί να ακυρώσει δικαστικώς την εκλογή του ορθόδοξου μητροπολίτη της περιοχής του!  

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, η  ανακοίνωση του δήμου «ξεπερνά τα νόμιμα όρια, καθώς αποτελεί προσπάθεια παρεμβάσεως φορέα της εκτελεστικής εξουσίας σε υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον των δικαστηρίων μεταξύ τρίτων και με στόχο τον αθέμιτο επηρεασμό της κρίσεως των δικαστών».

Η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ως νόμιμη διαχειρίστρια της περιουσίας της Ιεράς Μονής Πετράκη προσέφυγε προς επίλυση μίας χρονίζουσας υποθέσεως, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να τακτοποιηθεί εξωδίκως και όχι με ευθύνη της Εκκλησίας. «Ειδικότερα, ουδέποτε καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα έκταση. Αποτελεί δικαίωμα, αλλά και νόμιμη υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελλάδος ως διαχειρίστριας, να ζητήσει σχετικώς δικαστική προστασία, η οποία φυσικά και δεν θα καταλήξει σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα βλαπτικό για την λειτουργία του ανωτέρω Νοσοκομείου» προσθέτει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, η ΔΙΣ με πνευματική χαρά και αγαλλίαση έλαβε το μήνυμα της αγιοκατατάξεως του μακαριστού μητροπολίτη Εδέσσης κυρού Καλλινίκου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατόπιν προτάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ο ενάρετος αυτός ιεράρχης ανεδείχθη ένα πραγματικό κόσμημα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

«Η ΔΙΣ επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ακολούθως κατήρτισε την Ημερησία Διάταξη της Τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκληθησομένης, συν Θεώ, από της 6ης έως της 8ης προσεχούς μηνός Οκτωβρίου 2020.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ:

Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας περί των τελικών στοιχείων της καταγραφής του Φιλανθρωπικού Έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος διά το έτος 2019.

Η ΔΙΣ ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος:

  • Για την τελική συγκέντρωση προτάσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την συμμετοχή αυτών στις Επετειακές Εκδηλώσεις του 2021.
  • Για την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας, η οποία αφορά στις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις Επετειακές Εκδηλώσεις του 2021.

Ενέκρινε την πρόταση της ίδιας Επιτροπής περί παρουσιάσεως στα ΜΜΕ, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και παρουσία των Σεβ/των Ιεραρχών της ΔΙΣ, του Προγράμματος των Επετειακών Εκδηλώσεων του 2021.

Η ΔΙΣ έλαβε γνώση της πρόσφατης ανακοινώσεως του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σχετικά με δικαστική υπόθεση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου για έκταση στην περιοχή του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας και διευκρινίζει τα ακόλουθα :

  • η ανακοίνωση του Δήμου καταφέρεται με βαρέως εξυβριστικές εκφράσεις κατά της ορθοδόξου Εκκλησίας, επειδή άσκησε το νόμιμο δικαίωμα της προσφυγής της στην Ελληνική Δικαιοσύνη («… η Εκκλησία …. αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα … σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται …. σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate)»). Επιχειρεί μάλιστα να παραδώσει μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας στον φορέα που λειτουργεί τον μεγαλύτερο αριθμό φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στην χώρα.
  • σημειώνεται το αυτονόητο, ότι φυσικά η προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συνδέεται με οποιαδήποτε ενδεχόμενο εξώσεως του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας. Άλλωστε μέχρι σήμερα πολλές νοσηλευτικές και λοιπές κρατικές δομές συνεχίζουν και λειτουργούν επί μοναστηριακών εκτάσεων, για τις οποίες ουδέποτε καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση.
  • δυστυχώς ο τοπικός Δήμαρχος διατηρεί και προσωπική αντιπαλότητα με την ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος (επιχειρεί να ακυρώσει δικαστικώς την εκλογή του ορθόδοξου Μητροπολίτη της περιοχής του). Παράλληλα, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι η ανακοίνωση του Δήμου ξεπερνά και τα νόμιμα όρια, καθώς αποτελεί προσπάθεια παρεμβάσεως φορέα της εκτελεστικής εξουσίας υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον των δικαστηρίων μεταξύ τρίτων και με στόχο τον αθέμιτο επηρεασμό της κρίσεως των δικαστών.
  • επειδή κάθε πολίτης και νομικό πρόσωπο στη χώρα μας έχει δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, διευκρινίζεται προς κάθε καλόπιστο ενδιαφερόμενο ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ως κατά νόμον διαχειρίστρια περιουσίας της Ιεράς Μονής Πετράκη προσέφυγε προς επίλυση μίας χρονίζουσας υποθέσεως, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να τακτοποιηθεί εξωδίκως και όχι με ευθύνη της Εκκλησίας. Ειδικότερα, ουδέποτε καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα έκταση. Αποτελεί δικαίωμα, αλλά και νόμιμη υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελλάδος ως διαχειρίστριας, να ζητήσει σχετικώς δικαστική προστασία, η οποία φυσικά και δεν θα καταλήξει σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα βλαπτικό για την λειτουργία του ανωτέρω Νοσοκομείου.

Η ΔΙΣ με πνευματική χαρά και αγαλλίαση έλαβε το μήνυμα της Αγιοκατατάξεως του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης κυρού Καλλινίκου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατόπιν προτάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία το σπουδαίο αυτό γεγονός ανακοινώνει σήμερα επισήμως προς τα πιστά μέλη της και ιδιαιτέρως προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, την οποία θεοφιλώς, θεαρέστως, αγιοπνευματικώς και ιεραποστολικώς διεποίμανε αυτός ο Άγιος επίσκοπός της Εκκλησίας του Χριστού. Αλλά και προς τους ευσεβείς πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου ευρίσκεται η γενέτειρά του και στην οποία διακόνησε ως λαικός θεολόγος, ιεροκήρυξ και Γραμματεύς και εν συνεχεία ως διάκονος, Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος αυτής, μέχρι της αναδείξεώς του σε Μητροπολίτη Εδέσσης το 1967. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθή ότι ο ενάρετος αυτός Ιεράρχης ανεδείχθη ένα πραγματικό κόσμημα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο εν αγίοις Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικος (κατά κόσμον Δημήτριος) Πούλος γεννήθηκε στο χωριό Σιταράλωνα Αγρινίου στις 26 Ιανουαρίου 1919 από ευσεβείς γονείς. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θερμού με άριστες επιδόσεις και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1942 αρίστευσε στις πτυχιακές εξετάσεις με προοπτικές πανεπιστημιακής προωθήσεως. Προκειμένου να προσφέρή στην τοπική Εκκλησία εργάσθηκε ως Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεροθέου μέχρι και το 1946 κηρύττοντας παράλληλα στον λαό του Μεσολογγίου.

Το 1946 και σε ηλικία 27 ετών κατετάγη στις Δυνάμεις Καταδρομών (ΛΟΚ) και υπηρέτησε με πατριωτισμό και παροιμιώδη θρησκευτικό ζήλο μέχρι τον Απρίλιο του 1949. Επιστρέφοντας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντα του Γραμματέως και λαϊκού ιεροκήρυκος σε όλη την επαρχία.

Εκάρη μοναχός στις 23 Νοεμβρίου 1957 στην Ιερά Μονή Μυρτιάς με το όνομα Καλλίνικος και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου από τον κατά σάρκα αδελφό του, Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης. Μετά από 25ετή διακονία στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης στις 24 Ιουνίου 1967 και την επομένη χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Αγωνίσθηκε για τον καταρτισμό των κληρικών της Μητροπόλεώς του διοργανώνοντας συνέδρια και ιερατικές συνάξεις. Περιώδευσε ακούραστα την Αρχιερατική του περιφέρεια και φρόντισε ιδιαίτερα για τις χειροτονίες νέων κληρικών, το κήρυγμα και την ιερά εξομολόγηση. Ανέδειξε επίσης τις τοπικές αγίες, Νεομάρτυρα Χρυσή και μάρτυρα Βάσσα την Εδεσσαία. Ίδρυσε Οικοτροφείο για την σπουδάζουσα νεολαία και Γηροκομείο για τους ηλικιωμένους. Προέβαλε τον μοναχισμό και ανασύστησε την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αριδαίας.

Παρά την αρετή και την ακεραιότητά του δέχθηκε άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις προερχόμενες κυρίως από εχθρούς της Εκκλησίας και του Έθνους. Τις αντιμετώπισε με υποδειγματική πραότητα και αγάπη. Εκοιμήθη την 8η Αυγούστου 1984 μετά από επτάμηνη ασθένεια. Στην εξόδιο ακολουθία του παρέστησαν 29 Αρχιερείς, πολυάριθμοι κληρικοί και μεγάλο πλήθος λαού. Ετάφη στο δημόσιο Κοιμητήριο της Έδεσσας μετά από δική του επιθυμία, επειδή θέλησε να βρίσκεται κοντά στον λαό που υπηρέτησε και αγάπησε.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέμα-τα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Εκκλησία της Ελλάδοςδήμος Βάρης Βούλας ΒουλιαγμένηςΔιαρκής Ιερά Σύνοδοςεκκλησιαστική περιουσίαΑσκληπιείο Βούλας