Εκκλησία|03.07.2020 13:19

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Η Αγία Σοφία είναι ναός των Ορθοδόξων και του Γένους μας

Μαρίνα Ζιώζιου

Θέση για το σημαντικό ζήτημα των ημερών, δηλαδή στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, πήρε και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος με σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι ο ναός αυτός φτιάχτηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό. «Για να είναι ο ναός του Πατριάρχη σε μια συγκεκριμένη εποχή και να εκπροσωπεί ασφαλώς ένα θεσμό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άσχετα που τώρα εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τελούμε τη Θεία Λειτουργία μέσα σε αυτόν».

Ο κ. Μακάριος υπενθύμισε τον ιστορικό και πνευματικό δεσμό του ναού με τον Χριστιανισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ό,τι και να γίνει όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ναός αυτός είναι ναός των Ορθοδόξων. Ό,τι και να γίνει δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο πρώτος τρούλος που φτιάχτηκε στην ανθρώπινη ιστορία είναι ο τρούλος της Αγίας Σοφίας»

Ερωτηθείς για την πρόσφατη τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Αγία Σοφία, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας επισήμανε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι θα απογοητεύσει όλο τον Χριστιανικό κόσμο μία τέτοια αλλαγή κι αυτό είναι γεγονός. Διότι αν θα γίνει τζαμί, δεν θα μπορώ να επισκεφθώ αυτό το μνημείο, το οποίο είναι μνημείο του Γένους μας και επομένως θα υπάρχουν περιορισμοί.

Επομένως, θα υπάρχει απογοήτευση στον Χριστιανικό κόσμο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι Ορθόδοξοι ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια. Οπωσδήποτε θα έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο η απόφαση αυτή του Προέδρου της Τουρκίας».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στη διακοπή της δημόσιας λατρείας σε επτά Ορθόδοξες Εκκλησίες στη Μελβούρνη (σε σύνολο 45 ναών), μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις περιοχές αυτές.

«Βλέπουμε ότι στη Μελβούρνη υπάρχει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτο και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τους συγκεκριμένους ναούς. Μέριμνά μας είναι να προστατεύσουμε το ποίμνιό μας και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια που γίνεται για τη δημόσια υγεία».

ΤουρκίαΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΑρχιεπίσκοπος ΑυστραλίαςΑγία ΣοφίαΚορονοϊός