Εκκλησία|06.07.2020 17:34

Εκκλησία Κρήτης: Αναγκαία η διατήρηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Η τήρηση των μέτρων ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αλλά και το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν σήμερα, 6 Ιουλίου 2020, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης χαρακτηρίζει ως «αδιαπραγμάτευτο» το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος που διέπει σήμερα τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας. «Με σεβασμό στην Ιστορία, τη συνύπαρξη των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών, στη βάση της αγάπης, της αλήθειας και της δικαιοσύνης, όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» αναφέρει στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι ιεράρχες της Κρήτης συναντήθηκαν και με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες ένταξης εκκλησιαστικών έργων και Ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σε προγράμματα της Περιφέρειας.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε, την Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020, σε Συνοδική Συνεδρία ενέκρινε Πρακτικά προηγούμενων Συνοδικών Συνεδριών και συζήτησε τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, για την αντιμετώπιση ζητημάτων της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος, καλεί όλους τους ανθρώπους της Κρήτης, όπως μέχρι σήμερα, με υπευθυνότητα και προσοχή, να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για την αποφυγή της διασποράς του κορονοιού, με πίστη στο Θεό και κατανόηση στις υποδείξεις των υπευθύνων προσώπων της Πολιτείας.

Η Ιερά Σύνοδος, τονίζει, για μια ακόμη φορά, ότι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο καθώς και ότι ο σημερινός τρόπος μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας δεν δέχεται αλλαγής, όπως, τονίσθηκε προσφάτως στο Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και στην Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης, σχετικά προς το θέμα της πρόσφατης συζήτησης για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η Εκκλησία της Κρήτης δηλώνει την ανάγκη της διατήρησής του, με σεβασμό στην Ιστορία, τη συνύπαρξη των Λαών, των Θρησκειών και των Πολιτισμών, στη βάση της αγάπης, της αλήθειας και της δικαιοσύνης, όπως τόνισε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η Ιερά Σύνοδος, δέχθηκε τον Εντιμολ. κ. Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη Κρήτης και συζήτησε μαζί του τις δυνατότητες εντάξεως σε Προγράμματα της Περιφέρειας Εκκλησιαστικών έργων, Προνοιακών Δομών και Ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, για τη στήριξη και την ενίσχυση εμπερίστατων και ενδεών συνανθρώπων μας.

Ο κ. Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τους Σεβ. Αρχιερείς ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι με χαρά αρωγός στις δράσεις, τις οποίες επιτελεί η Εκκλησία της Κρήτης».

ΚορονοϊόςΕκκλησία της ΚρήτηςΑγία ΣοφίαΟικουμενικό Πατριαρχείο