Εκκλησία|09.07.2020 12:16

Άρειος Πάγος: Επιστροφή της Μονής Εσφιγμένου στη νόμιμη αδελφότητα

Newsroom

Στο προσκήνιο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, που αποτελεί «αγκάθι» εντός της μοναστικής πολιτείας. Την Τετάρτη 8 Ιουλίου ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσαν οι ζηλωτές που βρίσκονται στο ιστορικό μοναστήρι, κατά απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης και πλέον υποχρεώνονται να παραδώσουν την ακίνητη περιουσία στη νέα αδελφότητα. 

Η τελευταία, που έχει οριστεί από τα διοικητικά όργανα του Αγίου Όρους και έχει αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «οι καταληψίες ακινήτων της Μονής μας, υποχρεούνται να παραδώσουν τελεσιδίκως τα κατειλημμένα ακίνητα εντός και εκτός Αγίου Όρους στη Μονή Εσφιγμένου (κεντρικό κτηριακό συγκρότημα, τμήμα αντιπροσωπείου Καρυών, κονάκι Ν. Ρόδων, αγρόκτημα Ιερισσού)».

Με εκτενείς δηλώσεις του, που αναρτήθηκαν την ίδια μέρα (8/7) στο ιστολόγιο της Μονής, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, κατήγγειλε ότι οι ζηλωτές που έχουν μείνει στο μοναστήρι «το 2002 μετά την οριστική απέλασή τους, όχι μόνο δεν αποχώρησαν από τους χώρους της Μονής, αλλά και παρανόμως εκποίησαν το σύνολο σχεδόν της ακίνητης περιουσίας της σε ιδιώτες και σωματεία συνεργατών τους». Τα μέλη της νόμιμης αδελφότητας υποστηρίζουν πως οι μοναχοί έχουν καταλάβει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα «δια της βίας» τη Μονή Εσφιγμένου, απαγορεύοντας την είσοδο στις αρχές (λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του ΚΕΔΑΚ, κ.ά.), «εκδιώκοντας Εσφιγμενίτες μοναχούς και βιαιοπραγώντας εναντίον όσων διαφωνούσαν με τις ενέργειές τους». «Το θέμα εκκλησιαστικά και διοικητικά έχει τακτοποιηθεί και λήξει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από δικαστικής απόψεως, ενώ προ πολλού έχουν ληφθεί και επικυρωθεί οι αποφάσεις και θα έπρεπε να έχουν εξαρχής εφαρμοστεί, ύστερα από πλήθος εφέσεων, αιτήσεων αναστολής και λοιπών καθυστερήσεων, σήμερα το θέμα τελεσιδίκησε. Πλέον, το θέμα εκκρεμεί μόνο σε επίπεδο εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από τα αρμόδια για την προστασία του Αγίου Όρους όργανα της πολιτείας», καταλήγει η ανακοίνωση της νόμιμης αδελφότητας.

Άρειος ΠάγοςΜονή Εσφιγμένουακίνητη περιουσία