Εκκλησία|10.07.2020 18:31

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ακόμη και το ροχαλητό του Βαρθολομαίου ενοχλεί τους Τούρκους

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο είχε σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή την πρωτοβουλία του κινήματος για συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για την Αγία Σοφία προέβη σε αποκαλυπτικές δηλώσεις! «Είμαι σίγουρος ότι οι Τούρκοι θα κάνουν την Αγία Σοφία τέμενος, αλλά θα αποβεί εις βάρος τους. Η Τουρκία θα ζημιωθεί ανεπανόρθωτα από πάσης απόψεως. Ο Ερντογάν το κάνει και για εσωτερική κατανάλωση, τον συμφέρει να το κάνει, και για άλλους σκοπούς, αλλά το τέλος θα έχει σημασία που θα υποστεί η Τουρκία και θα την βλέπουν πλέον, όλοι, υπό γωνία» τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος απάντησε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ, ωστόσο δήλωσε ότι δεν πρέπει να εμπλακεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ζήτημα αυτό. Μάλιστα, ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι ήταν προσωπική επιλογή του να μην επικοινωνήσει με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

«Δεν επιθυμούσα να έχω τέτοια επικοινωνία γιατί παρακολουθούν τα τηλέφωνα μας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατοικεί στην Τουρκία και ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμη και το ροχαλητό του ενοχλεί τους Τούρκους. Γι’ αυτό και πρέπει να κρατήσουμε κάπως σε απόσταση τον Πατριάρχη και να μην τον βάλουμε σε δύσκολες περιστάσεις. Είναι λεπτή αυτή η κατάσταση και δεν πρέπει να τον αναμειγνύουμε σε αυτά. Έχουμε ήδη επίγνωση της αποστολής του. Ο ίδιος έδωσε μια άποψη για την Αγία Σοφία και καλό είναι να μείνουμε μέχρι εδώ. Τι θα πούμε εμείς είναι δικό μας θέμα. Αλλά δεν πρέπει να εμπλέξουμε κατ’ ουδένα λόγο τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ενοχλούνται δυστυχώς οι Τούρκοι».   

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κάλεσε όλους τους Χριστιανούς να υπογράψουν αυτό το κείμενο, «αυτή τη διαμαρτυρία», όπως είπε, διότι «πρέπει η διαμαρτυρία μας να ακουστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης για να δουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας που έχουν ένα μνημείο που το σεβάστηκαν οι αιώνες και δεν το σέβονται οι ίδιοι. Οφείλουμε να το πράξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και θα το πράξουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «η απειλή του κυρίου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αποτελεί ωμή πρόκληση στην οποία οφείλουμε να αντιδράσουμε για να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Είτε για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτή την απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια, είτε σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει και προχωρήσει, η Τουρκία να δεχθεί ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόστος για αυτή την έκνομη ενέργεια. Ενέργεια που παραβιάζει ακόμη και τη σχετική συνθήκη που έχει υπογράψει η Τουρκία με την UNESCO για την προστασία της Αγίας Σοφίας» κατάληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΔΗΚΟΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΑρχιεπίσκοπος ΚύπρουΑγία Σοφία