Εκκλησία|15.07.2020 15:13

Πατήρ Φιλόθεος Φάρος: Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να γίνει ο σύγχρονος Σουλεϊμάν

Μαρίνα Ζιώζιου

Ο π. Φιλόθεος Φάρος είναι ένας «αναρχικός» κληρικός, με «πύρινο» λόγο, που με ένα συνδυασμό γνώσεων, εμπειρίας ζωής και λόγου αλήθειας έχει καταφέρει να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ψυχής. Ίσως γιατί με την ιδιότητα κληρικού και ψυχοθεραπευτή ζει διαρκώς τα ανθρώπινα αδιέξοδα, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Σχολή, Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ποιμαντική Ψυχολογία στις ΗΠΑ. Πέρα από τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα έχει συγγράψει πάνω από 22 βιβλία.

Ακόμη και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το προσεγγίζει από μία διαφορετική οπτική, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να καταγραφεί.

«Τα επιτεύγματα που έχουν γίνει με τη βία, είναι επιτεύγματα για τα οποία μπορούσαν να θριαμβολογούν λαοί στο Μεσαίωνα, αλλά όχι στην εποχή μας» αναφέρει σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ethnos.gr για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Αν επιθυμεί η Τουρκία να ανταγωνιστεί την Ελλάδα, να την ανταγωνιστεί στο πνευματικό πεδίο. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα κάνουν την ανθρώπινη ζωή πιο ανθρώπινη.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να έχει την αντίληψη ενός ανθρώπου που νομίζει ότι κάνει κάτι σπουδαίο, όπως έκανε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, όταν κατακτά άλλους λαούς με τη βία, αφαιρεί ανθρώπινες ελευθερίες. Αυτό το θεωρεί επίτευγμα και λόγο θριάμβου. Πρόκειται για μία βάρβαρη αντίληψη και εντελώς άλλης εποχής. Ο κόσμος τον έχει ξεπεράσει κι ο ίδιος δείχνει αδυναμία αντίληψης και κρίσης» επισημαίνει ο π. Φιλόθεος Φάρος.

Στο ερώτημά μας για το ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχει μία βία αμυντική, η οποία δικαιολογείται σε κάποιο βαθμό. Αν κάποιος θέλει να αφαιρέσει την ελευθερία μου, είναι επιβεβλημένο να αντιδράσω. Ωστόσο, αυτό που θέλω να πω στους συμπατριώτες μου είναι ότι δεν μπορεί να έχουμε ως όραμα το πώς θα συναγωνιστούμε τους Τούρκους στη βαρβαρότητα και τη βία». 

π. Φιλόθεος ΦάροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάντζαμίΑγία Σοφία