Εκκλησία|22.07.2020 19:45

Επιτροπή Εκκλησίας – Πολιτείας: Στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου, η Επιτροπή για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος, υπό την προεδρία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως.

Το ethnos.gr από τις 9 Ιουλίου είχε αποκαλύψει ότι η «ατζέντα» της σημερινής συζήτησης θα περιελάμβανε την εκκλησιαστική εκπαίδευση, το ζήτημα των κοιμητηρίων και τις οργανικές θέσεις των κληρικών. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ του ethnos.gr.

Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών. Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, η πρώτη θεσμική συνάντηση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας. Στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής θα συζητηθεί διεξοδικά και το θέμα των κοιμητηρίων.

«Όπως είναι γνωστό, μέριμνα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών που μισθοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα, δρομολογήσαμε ήδη τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με τη βαθύτερη μελέτη και επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας» δήλωσε η υπουργός, μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, και από την πλευρά της Εκκλησίας παρέστησαν, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, ως Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της Eπιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Επιτροπή Εκκλησίας - ΠολιτείαςΝίκη ΚεραμέωςΕκκλησία της Ελλάδοςκληρικοί