Εκκλησία|23.07.2020 16:15

Ολη η αλήθεια για το άρθρο 90 και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου - Ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο

Μαρίνα Ζιώζιου

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ) σχετικά με το άρθρο 90 του από 18.7.2020 κατατεθέντος νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών («Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις»).

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση οι Συνοδικοί ιεράρχες κάνουν λόγο για παρανόηση από βουλευτές και μερίδα του Τύπου σε σχέση με το εν λόγω προς ψήφιση άρθρο. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία και για ποιο λόγο κάποιοι μιλούν για «σκάνδαλο»;  Όλα ξεκίνησαν από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) και την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος (εκκλησιαστικό Ν.Π.Δ.Δ.). Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το Ίδρυμα οφείλει στην Αποστολική Διακονία ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, εξ αφορμής νομοθετημένου πόρου, το οποίο για πολλά χρόνια, πιθανόν από λανθασμένους χειρισμούς των προηγούμενων διοικήσεων, δεν κατέβαλε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Αποστολική Διακονία να προσφύγει στα δικαστήρια και σε όλους τους βαθμούς της διοικητικής δικαιοσύνης να κερδίσει την υπόθεση. Τελικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν αυτό που της επιδίκασε τελεσίδικα ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η Αποστολική Διακονία -με τη σειρά της- πίστωσε το χρέος του Ιδρύματος προς αυτή στη ΔΟΥ Σύρου και ως εκ τούτου το Ίδρυμα βρέθηκε να έχει πάνω από το κεφάλι του την απειλή ενός υπέρογκου χρέους προς την εφορία. Και επειδή το Ίδρυμα αδυνατεί να εξοφλήσει άμεσα το χρέος του, η εφορία κάθε μήνα του επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμο. Αυτό γίνεται συνεχώς τον τελευταίο χρόνο! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η πανδημία να το αποτελειώσει, αφού τα έσοδά του έχουν συρρικνωθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, το Ίδρυμα -κατ’ επανάληψη- ζήτησε με έγγραφά του από την Ιερά Σύνοδο και από την Αποστολική Διακονία ένα πολυετή διακανονισμό αποπληρωμής του χρέους του προκειμένου να μην παραγραφεί και να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την οφειλή του.

Με αφορμή το αίτημα αυτό, η Αποστολική Διακονία προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ζήτησε τη γνωμοδότησή του επί του συγκεκριμένου θέματος. Η γνωμοδότηση ήταν θετική για αποπληρωμή χρέους σε βάθος 20ετίας, χωρίς παραγραφή αυτού, με την προϋπόθεση να γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Ταυτόχρονα, όμως, η Ιερά Σύνοδος στις αρχές του έτους, με ομόφωνη απόφασή της, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να προετοιμαστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όπερ και εγένετο…

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό -με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα- ότι ευεργετούνται πληθώρα ατόμων, αλλά και νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εκκλησία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ιερό Ίδρυμα Τήνου είναι κρατικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (νόμος 349/1976), εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, παρόλο που έχει ως πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του τον μητροπολίτη Σύρου.

Επομένως, το άρθρο 90 είναι ευεργετικό συνολικά για την Εκκλησία και με αυτό τον τρόπο βγαίνει «κερδισμένο» και το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, δηλαδή ένα κρατικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

«Η νομοθέτηση της δυνατότητας ενός εκκλησιαστικού φορέα να συμφωνήσει τον διακανονισμό σε δόσεις των οικονομικών απαιτήσεών του με τον οφειλέτη του, όταν μάλιστα πρόκειται για το κρατικό Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, αποτελεί αξιέπαινη αρωγή από το Κράτος και την Εκκλησία προς το Ίδρυμα.

Κάθε στήριξη προς το Ιερό Ίδρυμα γίνεται επ’ ωφελεία της βιωσιμότητάς του και του κοινωνικού συνόλου, που ευεργετείται από το Ίδρυμα, και όχι προς αθέμιτη ή ατομική εξυπηρέτηση των προσώπων, που ασκούν το καθήκον διοικήσεως του Ιδρύματος» αναφέρει η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα στα 200 χρόνια λειτουργίας του, από το 1823 μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει ένα ανεκτίμητο εθνικό, κοινωνικό, εκκλησιαστικό και φιλανθρωπικό έργο και ποτέ δεν έχει ζητήσει κρατική επιχορήγηση, ενώ αντίθετα πληρώνει προς το κράτος του όλες τις υποχρεώσεις του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

«Θέμα: Ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών προς τους φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εν όψει των παρανοήσεων από βουλευτές και μερίδα του Τύπου σε σχέση με το άρθρο 90 του από 18.7.2020 κατατεθέντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών («Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις») διευκρινίζεται ότι το άρθρο 90 θεσπίζει για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος τη δυνατότητα να συμφωνούν ρυθμίσεις αποπληρωμής (σε δόσεις κλπ.) των χρηματικών αξιώσεών τους με τους οφειλέτες τους (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα). Με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας ζητήθηκε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος να θεσπισθεί η δυνατότητα αυτή, καθώς δεν προβλεπόταν νομοθετικώς. Συνεπώς, το άρθρο 90 του νομοσχεδίου δεν έχει καμία σχέση με το διακανονισμό τυχόν χρεών των εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ. προς το Κράτος. Εφ’ όσον τεθεί σε ισχύ, οι συμφωνίες διακανονισμού οφειλών θα υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τα εποπτικά και αποφασιστικά όργανα κάθε εκκλησιαστικού Ν.Π.Δ.Δ., όπως προβλέπεται για κάθε συμφωνία των φορέων αυτών.

Επίσης, δεν πρέπει να συγχέεται η Ιερά Μητρόπολη Σύρου με το «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) και τις ληξιπρόθεσμες εισφορές, που αυτό οφείλει κατά νόμον στην «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος» (εκκλησιαστικό Ν.Π.Δ.Δ.). Ο νόμος 349/1976 προβλέπει ότι το Ιερό Ίδρυμα έχει ως πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, αλλά είναι κρατικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (νόμος 349/1976), εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Η νομοθέτηση της δυνατότητας ενός εκκλησιαστικού φορέα να συμφωνήσει τον διακανονισμό σε δόσεις των οικονομικών απαιτήσεών του με τον οφειλέτη του, όταν μάλιστα πρόκειται για το κρατικό Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, αποτελεί αξιέπαινη αρωγή από το Κράτος και την Εκκλησία προς το Ίδρυμα. Το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας επιτελεί σπουδαίο εθνικό, θρησκευτικό και κοινωνικό έργο στην νήσο Τήνο και ανά την Ελλάδα μέσα σε οικονομικά δυσχερείς συνθήκες. Κάθε στήριξη προς το Ιερό Ίδρυμα γίνεται επ’ ωφελεία της βιωσιμότητάς του και του κοινωνικού συνόλου, που ευεργετείται από το Ίδρυμα, και όχι προς αθέμιτη ή ατομική εξυπηρέτηση των προσώπων, που ασκούν το καθήκον διοικήσεως του Ιδρύματος».

Εκκλησία της Ελλάδοςυπουργείο ΟιικονομικώνΑποστολική ΔιακονίαΙερά ΣύνοδοςΊδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου