Εκκλησία|24.07.2020 20:32

Το σχέδιο της αστυνομίας για τη Μονή Εσφιγμένου

Newsroom

Κυριολεκτικά στον... ύπνο έπιασαν το πρωί της Πέμπτης 23 Ιουλίου ο δικαστικός κλητήρας και αστυνομικοί, τους ζηλωτές μοναχούς και τους λαϊκούς σε δύο χώρους της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, που κατ΄εφαρμογή της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, την οποία επικύρωσε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, αποδόθηκαν στη Νέα Αδελφότητα της Μονής. 

Η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε με απόλυτη μυστικότητα τις τελευταίες μέρες και μάλιστα για λόγους σκοπιμότητας είχε διαρρεύσει πως αυτή θα γίνει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια κινητοποίηση νωρίτερα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι το γεγονός πως οι δύο επιχειρήσεις, στην Ιερισσό και στα Νέα Ρόδα, έγιναν ταυτόχρονα και τις συντόνιζαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ από τη Θεσσαλονίκη.

Εικόνες εγκατάλειψης στο κτήμα της Ιερισσού

Αστυνομικοί της ασφάλειας με πολιτικά και συμβατικά αυτοκίνητα συνόδευσαν τον δικαστικό κλητήρα το πρωί της Πέμπτης 23 Ιουλίου στο κτήμα έκτασης 50 στρ. της Μονής Εσφιγμένου, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα πριν την Ιερισσό. Το κτήμα αυτό αγοράστηκε από την Μονή γύρω στο 1830 και περιλάμβανε βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες νοικιάζονταν, ενώ τα δέντρα της περίφραξης είχε φυτέψει ο Άγιος Παϊσιος. Τη δεκαετία του 1990 οι ζηλωτές έστησαν εκεί μια μεγάλη μονάδα εκτροφής ζώων, τυροκομείο και ξενώνες. Οι 3 μοναχοί της Νέας Αδεφότητας που βρέθηκαν στην παραλαβή του χώρου διαπίστωσαν πως οι εγκαταστάσεις είχαν λεηλατηθεί, ενώ από τα ζώα βρέθηκε μόνο...ένα άλογο.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι από το 2005 που κόπηκε το ρεύμα, λόγω υπέρογκων χρεών προς της ΔΕΗ, οι καταληψίες της Εσφιγμένου, ξήλωσαν όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ μέχρι το 2019 ερχόταν πρόστιμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για διάφορες παραβάσεις. Στα κτίσματα που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες επικρατούσε τρομερή ακαταστασία και βρωμιά, με εμφανή την εγκατάλειψη. Στο χώρο βρίσκονταν 3 άτομα (λαϊκοί) που συστήθηκαν ως φύλακες του κτήματος και αποχώρησαν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν πως θα εκπονηθεί μια νέα μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου με τη δημιουργία ενός νέου μετοχίου και κτηνοτροφικής μονάδας.

Μόνο ένα άλογο βρέθηκε στην μονάδα εκτροφής ζώων

Ταυτόχρονα έγινε ανάλογη επιχείρηση της αστυνομίας στο κονάκι που χρησιμοποιούσαν οι ζηλωτές στα Νέα Ρόδα, το οποίο επίσης αποδόθηκε στη Νέα Αδελφότητα, τρία μέλη της οποίας ήταν παρόντα. Ο δικαστικός επιμελητής επέδωσε την δικαστική απόφαση, ενώ ένας μοναχός που ήταν μέσα μάζεψε τα πράγματά του και αποχώρησε. Άλλωστε σε κοντινή απόσταση υπάρχει άλλο κτίριο, που νοικιάζουν οι ζηλωτές και χρησιμοποιούν ως κονάκι. Το διώροφο κτίριο αγοράστηκε από την Μονή Εσφιγμένου τη δεκαετία του 1950 και βρίσκεται μέσα στα Νέα Ρόδα, πολύ κοντά στο χερσαίο σύνορο του Αγίου Όρους (Καραούλι). Και εκεί οι εικόνες της εγκατάλειψης είναι χαρακτηριστικές, μάλιστα πάνω από φωτιστικό στο χώρο της κουζίνας, τα χελιδόνια είχαν στήσει φωλιά και...διέμεναν μαζί με τους επισκέπτες.

Μια χελιδονοφωλιά πάνω από το φωτιστικό της κουζίνας στο κονάκι στα Νέα Ρόδα

"Υπήρχε τόση δυσοσμία στο χώρο, τέτοια βρωμιά που δεν πιστεύαμε ότι μπορούσε να μείνει άνθρωπος εκεί μέσα", έλεγαν χαρακτηριστικά όσοι μπήκαν στο κτίριο. Σημειώνεται πως η απόδοση των δύο χώρων έγινε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου της 8ης Ιουλίου -στον οποίο προσέφυγαν οι ζηλωτές μοναχοί- και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Αδελφότητας, " οι ζηλωτές της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου υποχρεούνται να παραδώσουν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας εντός και εκτός Αθωνικής Πολιτείας". "Τα εν λόγω ακίνητα της Ιεράς Μονής τελούσαν υπό κατάληψη από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το Άγιο Όρος και την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, χρησιμοποιώντας παράνομα την ιδιότητα του Εσφιγμενίτη μοναχού. Κατά τη διαδικασία παραλαβής από τις αρμόδιες αρχές οι καταληψίες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση. Όμως, είχαν ήδη προ ημερών λεηλατήσει τις εγκαταστάσεις, αφήνοντας πίσω τους εικόνα καμένης γης", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Για το θέμα, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ανοικτή πληγή για το Άγιο Όρος, εξέδωσε ανακοίνωση και η Παλαιά Αδελφότητα, η οποία κατηγόρησε τους "ψευδοεσφιγμενίτες", τους "3 μοναχούς της ψευτοαδελφότητας" για "αρπακτικότητα και απληστία".

Εικόνες ακαταστασίας στο κονάκι στα Νέα Ρόδα

Η επόμενη επιχείρηση θα γίνει εντός του Αγίου Όρους για την παράδοση του Αντιπροσωπείου της Μονής στα μέλη της Νέας Αδελφότητας. Τμήμα του Αντιπροσωπείου έχει καταληφθεί από τους Ζηλωτές -είναι το κτίριο από όπου τον Ιούλιου του 2013 έπεφταν οι "ιερές μολότοφ"- ενώ ο ναός που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και ένα τμήμα του Αντιπροσωπείου, τα πρώτα κτίσματα του οποίου είναι από το 1270, χρησιμοποιούνται από τη Νέα Αδελφότητα. Τα μέλη της τελευταίας είχαν εκπονήσει μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου, που εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ με το ποσό του 1.500.000€, αλλά απεντάχθηκε και τα χρήματα χάθηκαν, επειδή ο χώρος ήταν υπό κατάληψη και δεν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες. Στο κτίριο βρίσκονται σήμερα 2-3 Ζηλωτές μοναχοί, η επιχείρηση ωστόσο σχεδιάζεται με ιδιαίτερη προσοχή για να μην επαναληφθούν τα έκτροπα του καλοκαιριού του 2013.

'Ένα ακόμη κτίσμα, ένα τριώροφο κτίριο στην περιοχή του Ίλιον στην Αθήνα, μέσα στο οποίο υπάρχει και το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου, αναμένεται να παραδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η ιδιαιτερότητα αυτού του χώρου είναι πως κάποια διαμερίσματα νοικιάζονται και πρέπει να ειδοποιηθούν έγκαιρα οι ένοικοί τους για να τα εγκαταλείψουν. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα παραμένει η απόδοση του μοναστηριού της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, μέσα στο οποίο εγκαταβιούν 110 Ζηλωτές μοναχοί με ηγούμενο τον αρχιμανδρίτη Μεθόδιο. Είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι αποδόσεις περιφερειακών χώρων (λ.χ. ο αρσανάς), αλλά το μοναστήρι δεν είναι εύκολη επιχείρηση.  

Άρειος ΠάγοςζηλωτέςΜονή Εσφιγμένου