Εκκλησία|29.07.2020 19:51

Kish: Η αρχαιότερη Εκκλησία του Καυκάσου

Newsroom

Το Kish, ένα από τα παλαιότερα χωριά του Αζερμπαϊτζάν, γνωστό για τον αρχαίο ναό που άντεξε στο πέρασμα των αιώνων της Καυκάσιας Αλβανίας. Αυτός ο αρχαίος ναός έχει ιδιαίτερη θέση στα χριστιανικά αλβανικά μνημεία. Είναι πολύτιμο όχι μόνο ως αρχιτεκτονικό μνημείο, αλλά και λόγω της εξαιρετικής ιστορικής του σημασίας. Ο επίσημος χρόνος δημιουργίας του είναι ο 1ος αιώνας μ.Χ., όταν η επικράτεια του σημερινού Αζερμπαϊτζάν συμπεριλήφθηκε στο Καυκάσιο τμήμα της Αλβανίας. Αυτό το αρχαίο μνημείο αποτελεί την παλαιότερη εκκλησία στον Καύκασο και ιδρύθηκε από τους μαθητές του Απόστολου Βαρθολομαίου, που έφερε τον Χριστιανισμό στην Καυκάσια Αλβανία.

Για αιώνες η εκκλησία λειτούργησε ως πνευματικό κέντρο και τόπος φώτισης για τους ανθρώπους της περιοχής. Αυτός ο ναός προσέλκυσε τον διάσημο Νορβηγό εξερευνητή και αρχιτέκτονα Thor Heyerdahl το 2000. Η μελέτη, η αναπαλαίωση και η μετατροπή της αρχαίας εκκλησίας ξεκίνησαν την ίδια χρονιά και ολοκληρώθηκαν το 2003 με κοινές προσπάθειες της Νορβηγίας και του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα η εκκλησία λειτουργεί ως μουσείο.

Η αναπαλαίωση της Καυκάσιας Αλβανικής Εκκλησίας αποτελεί σύμβολο σεβασμού και ανοχής για άλλες θρησκείες στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και απόδειξη της διατήρησης της θρησκευτικής και ιστορικής κληρονομιάς της χώρας.

Οι ανασκαφικές εργασίες ανέδειξαν εδώ ενδιαφέροντα τεχνουργήματα, όπως κεραμικά, χάλκινα και χρυσά στολίδια, αλλά ανακάλυψαν επίσης άλλες αποδείξεις, όπως τάφοι που δείχνουν ότι η τοποθεσία χρησιμοποιήθηκε ως θρησκευτικό κέντρο για αιώνες. Οι ερευνητές δείχνουν ότι η εκκλησία Kish μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα λίκνα του Χριστιανισμού και ενσαρκώνει την αρχαία ιστορία του Αζερμπαϊτζάν και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μέσα στους αιώνες.

Η εκκλησία έχει επιβιώσει σε διαφορετικές περιόδους και διάφορες θρησκευτικές καταστάσεις, για να δείξει τη δόξα της στους σύγχρονους ανθρώπους. Είναι το καλύτερο μέρος για να ανακαλύψετε τη μυστηριώδη Καυκάσια Αλβανία.

KishναόςΚαύκασος