Εκκλησία|10.01.2019 13:39

Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Γαβρόγλου

Μαρίνα Ζιώζιου

Την πόρτα του Συνοδικού Μεγάρου θα περάσει σήμερα, Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, στις 4:00 μ.μ. ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μαζί με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Ακρίτα Καϊδατζή για να συναντηθεί με την Ειδική Επιτροπή διαλόγου με την κυβέρνηση που έχει συγκροτήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Έθνους», θα ενημερωθούν σε πρώτη φάση προφορικά από τον κ. Γαβρόγλου και τον κ. Καϊδατζή για το Σχέδιο Νόμου για τον  εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, τις κυβερνητικές προτάσεις, αλλά όχι γραπτώς, όπως θα περίμεναν. 

Βέβαια, το Σχέδιο Νόμου είναι πιθανό να το πάρουν στα χέρια τους τις επόμενες μέρες, πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή, όπως είχε δεσμευτεί με δήλωσή του στις 16 Νοεμβρίου το Γραφείο του Πρωθυπουργού, και στη συνέχεια η Ειδική Επιτροπή να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ειδική Επιτροπή θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, των οργανικών θέσεων, αλλά με «κόκκινη γραμμή» τη μισθοδοσία των κληρικών, όπως είχε ομόφωνα αποφασίσει στη συνεδρίαση της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.  

Η Επιτροπή συνεδριάζει για δεύτερη φορά, ασκεί μόνο συλλογικώς τα καθήκοντά της και περιορίζεται, κατά το αντικείμενο της αποστολής της, μόνο στην επεξεργασία και εισήγησή της προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας επί του επικειμένου Σχεδίου Νόμου.

Να θυμίσουμε ότι η Ειδική Επιτροπή αποτελείται από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, ως Πρόεδρο, τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, τον μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο, τον Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Καλλιακμάνη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Σελλή, Πρόεδρο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, τον κ. Βασίλειο Κονδύλη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διαρκής Ιερά Σύνοδος