Εκκλησία|04.06.2021 17:18

Πόντιοι οι πρώτοι δωρητές για την ανέγερση του ναού της Αγίας Ευφημίας, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Newsroom

Τις οικονομίες μιας ζωής στην ξενιτιά, κατέβαλε μια οικογένεια Ποντίων για να μπει ο θεμέλιος λίθος της εκκλησίας της Αγίας Ευφημίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ήταν η πρώτη δωρεά που δόθηκε στον παπα-Γιάννη, από τους Έλληνες μετανάστες για το σκοπό αυτό.

Ο ιερέας Ιωάννης Μπενέκος, παρά το νεαρό της ηλικίας του εκείνη την εποχή, είχε βάλει σκοπό της ζωής του, να φτιάξει το ναό που θα φιλοξενούσε τα λείψανα της Αγίας Ευφημίας, τα οποία είχε δωρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας, στην Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας.

Χωρίς τη βοήθεια της Αρχιεπισκοπής, αλλά απλά και μόνο με δωρεές του κόσμου, δηλαδή των Ελλήνων της ομογένειας του Σίδνεϊ, ο παπα-Γιάννης κατάφερε να φτιάξει τον ιερό ναό που είναι σήμερα το καμάρι της Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας, αλλά και των Ελλήνων που ζουν στη μακρινή ήπειρο.

Τον συναντήσαμε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, στο σπίτι του στην Κερατέα και μας μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση, για εκείνη την οικογένεια των Ποντίων που του έδωσε με αγάπη σχεδόν όλα τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει μια ζωή στα ξένα. Ήταν μια κίνηση που τον γέμισε κουράγιο και πίστη, πως θα υπάρξει η βοήθεια που χρειάζεται για ένα τόσο μεγάλο έργο και πως δεν ήταν μόνος του σ’ αυτό τον ανήφορο που είχε να βαδίσει.

Με φάρο την πίστη του στον Θεό και στον άνθρωπο, όπως μας εξομολογήθηκε, κατάφερε με πολλούς κόπους να ολοκληρώσει το έργο του. Όταν εγκατέλειψε την Αυστραλία, άφησε πίσω του έναν ιερό ναό κόσμημα, αυτόν της Αγίας Ευφημίας που λειτούργησε ενωτικά για πολλές διασπασμένες κοινότητες και ενορίες Ελλήνων του Σίδνεϊ. Τις έφερε κοντά και από τότε ζουν αδελφωμένα και με ειρήνη.

πηγή: pontosnews.gr

παπάςΠόντοςΠόντιοι