Εκκλησία|01.02.2019 20:04

Τσίπρας - Βαρθολομαίος: Μια συνάντηση που γεννά ελπίδες για τη Χάλκη

Μαρίνα Ζιώζιου

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη “σιωπηλή”, από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης,  αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε, σήμερα, Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Παναγίας, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη. Ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των Κηπουρών.

Στην ομιλία του προς τους πιστούς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του πρωθυπουργού και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Και συνέχισε: «Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών. Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της».

Εμπρακτο ενδιαφέρον για τον Οικουμενικό Θρόνο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Χάλκη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδος επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η τελευταία φορά που υπήρξε μία ανάλογη επίσκεψη ήταν το 1933 και συγκεκριμένα του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά τότε δεν ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός, αλλά πρώην πρωθυπουργός επί κυβερνήσεως Τσαλδάρη.

Εύκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι αυτό φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, η οποία, όπως όλα δείχνουν, είναι διατεθειμένη να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός μ’ αυτό τον τρόπο εκφράζει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον Οικουμενικό Θρόνο, αλλά ίσως να θέλει να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Εκκλησία γενικότερα και ότι σέβεται τους εκκλησιαστικούς θεσμούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι η μόνη από τις προγραμματικές δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου όταν ενθρονίστηκε που δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού «γεννά» πολλές ελπίδες… Λέτε να ζήσουμε κι αυτό το θαύμα;

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος