Εκκλησία|05.02.2019 16:24

Τσίπρας στην Τουρκία: Σε τι ελπίζει η ελληνική ομογένεια από τη συνάντηση

Μαρίνα Ζιώζιου

Μετά από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρεθεί απόψε στο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τον Παναγιώτατο θα συνοδεύουν ο κ. Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο κ. Στέλιος Πούλαδος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, και ο κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Κοινότητος και του Ρωμαίηκου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης.

Λίγες ώρες πριν από το δείπνο ο κ. Λάκης Βίγκας, επιφανές μέλος της ρωμαίικης ομογένειας αναφέρει στο ethnos.gr τις προσδοκίες που υπάρχουν απ’ αυτή τη συνάντηση. Μια ομογένεια που ζει, αναπνέει και μεγαλουργεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ιδίως δε στην παλιά της κοιτίδα, την Πόλη.

Όπως επισημαίνει «για πρώτη φορά βρίσκομαι σ’ ένα δείπνο μ’ έναν Έλληνα αξιωματούχο. Από αυτή την άποψη ο συμβολισμός αυτός με εντυπωσιάζει και με χαροποιεί και μάλιστα όταν στο δείπνο αυτό θα είναι και ο πρώτος της Ρωμιοσύνης, ο πνευματικός μας ηγέτης Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Ο κ. Βίγκας εξηγεί ότι από το γραφείο του Τούρκου Προέδρου τηλεφώνησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έδωσαν συγκεκριμένο κατάλογο με ονόματα για να βρεθούν στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει απόψε η τουρκική προεδρία προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ. Βίγκας που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Κωνσταντινούπολη και γνωρίζοντας τη νοοτροπία του συγκεκριμένου τόπου θεωρεί πως οι συναντήσεις των τελευταίων ετών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών γίνονται σε καλύτερο κλίμα, σε σχέση με το παρελθόν και όπως σημειώνει με νόημα «εμάς, σαν ομογένεια, μας ενισχύουν, μας ενθαρρύνουν και μας ενδυναμώνουν. Μπορεί κάποιοι να το αξιολογούν μόνο πολιτικά, αλλά εμείς το αξιολογούμε και κοινωνικά.

Βλέπουμε το ενδιαφέρον του κόσμου, δεν υπάρχουν αυτές οι ανασφάλειες που υπήρχαν στο παρελθόν. Το πως δηλαδή αξιολογεί η κοινωνία στη συνείδησή της την Ελλάδα και φαίνεται πως η κοινωνία έχει ωριμάσει και όλα αυτά δείχνουν τόσο φυσιολογικά, δηλαδή το να έρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός εδώ. Κάποτε όλα αυτά δημιουργούσαν μια ένταση. Αυτό εμάς πλέον μας χαροποιεί ως προς το παρελθόν».

Για τον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη “σιωπηλή”, από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Βίγκας τονίζει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος. Όλες αυτές οι συγκυρίες είναι θετικές. Αυτά είναι που δημιουργούν και μια θετική ατμόσφαιρα αυτές τις μέρες. Κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει αυτή την επίσκεψη. Εμείς ελπίζουμε ότι κι αν γίνει σ’ αυτή τη συνάντηση να βοηθήσει τους λαούς και μετά και εμάς, την ομογένεια».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Αλέξης ΤσίπραςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤσίπρας επίσκεψη ΤουρκίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος