Εκκλησία|20.05.2019 17:08

Αγία Σοφία: Ο Αλέξης Τσίπρας στο σύμβολο της ορθοδοξίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της χριστιανοσύνης και κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επισκέπτεται αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η εμβληματική Αγία Σοφία επιβίωσε ως τις ημέρες μας και παρά τις αντιξοότητες θα συνεχίσει να το κάνει, ακόμη και αν ορισμένοι προσπαθούν να μας επιβάλουν την ιστορική λήθη.

Η Μεγάλη Εκκλησία υπέστη πολλά δεινά όταν η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε κατά τη Δ’ Σταυροφορία (1204) από τους Λατίνους. Επί τέσσερις μέρες οι Σταυροφόροι λεηλατούσαν τη Βασιλεύουσα.

T

Το 1261 ο Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος ανακαταλαμβάνει τη Βασιλεύουσα και επιβάλλει ως έμβλημα της παραπαίουσας Αυτοκρατορίας τον δικέφαλο αετό. Το κράτος κατόπιν υφίσταται διαρκή εδαφική συρρίκνωση λόγω της επέλασης των Οθωμανών. Στις 29 Μαΐου 1453 η Κωνσταντινούπολη κυριεύεται από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή (1451-1481) και η εκκλησία μετατρέπεται σε τέμενος.

Κατά την οθωμανική περίοδο σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές στις τοιχογραφίες, που καλύφθηκαν με ασβέστη. Το 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο. H UNESCO το 1985 περιέλαβε την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 11.00 θα μεταβεί στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή (είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που την επισκέπτεται) και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στον τουρκικό Τύπο, που καλύπτει σε απευθείας σύνδεση την ιστορική επίσκεψη του Τσίπρα στην Αγία Σοφία, κάτι που αναμένεται να συμβεί και όταν βρεθεί στη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Αλέξης ΤσίπραςΑγία Σοφία