Εκκλησία|07.02.2019 13:43

Οικουμενικός Πατριάρχης: Διάλογος χωρίς µισαλλοδοξία και φονταµενταλισµούς

Μαρίνα Ζιώζιου

Για τον υψηλό συµβολισµό της παρουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού -τον οποίο, µάλιστα, χαρακτήρισε «φίλτατο»- µίλησε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος, που τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Θεολογικής Σχολής και του Οικουµενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να µην αργήσει η µέρα που η Σχολή θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της.

«Οι καιροί αλλάζουν, όµως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραµένει αµετακίνητος και αναλλοίωτος, ούσα οικοδοµηµένη επί την πέτρα» τόνισε ο Οικουµενικός Πατριάρχης υποδεχόµενος τον πρώτο εν ενεργεία Ελληνα πρωθυπουργό που επισκέφθηκε τη Σχολή της Χάλκης. Ευχήθηκε την επαναλειτουργία της, επισηµαίνοντας πως «η Ορθοδοξία και ο κόσµος χρειάζονται φωτισµένους θρησκευτικούς λειτουργούς, χωρίς παρωπίδες, χωρίς φονταµενταλισµούς, χωρίς µισαλλοδοξία, αλλά ανθρώπους του διαλόγου και της αγάπης που θα χτίζουν γέφυρες και όχι τείχη, που θα ενώνουν τους ανθρώπους και τους λαούς».

Ο ηγούµενος Χάλκης και µητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στην ιστορία και στο έργο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, αλλά και στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Μια τέτοια Σχολή, µε τέτοιο πνεύµα, µε τέτοιους αποφοίτους, αναγκάστηκε τόσο άδικα σε καιρούς δύσκολους να σιωπήσει και να κλείσει τις πόρτες της στους νέους προσερχοµένους ιεροσπουδαστές» σηµείωσε ο ιεράρχης.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο πλευρό του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, «πολιτικός άνδρας χαρακτηριζόµενος για το θάρρος του να λαµβάνει αποφάσεις, για την ευελιξία του στην επίλυση χρόνιων προβληµάτων και για τον δυναµισµό του στην εφαρµογή δύσκολων αποφάσεων». Και συνέχισε: «Στην Αγκυρα έχουµε έναν επίσης δυναµικό ηγέτη, που έχει αναµορφώσει την Τουρκία και έχει θέσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο συνδυασµός των τριών αυτών προσωπικοτήτων, κατέληξε, «οµοιάζει µε το σπάνιο εκείνο αστρονοµικό φαινόµενο της ευθυγράµµισης πλανητών και αστέρων που συµβαίνει µια φορά κάθε εκατοντάδες χρόνια. Και συνεπώς, επειδή η συγκυρία είναι ανθρωπίνως ευνοϊκή και σπάνια, η δοξολογία µας προς την Αγία Τριάδα είναι να χαράξει η ευλογηµένη εκείνη ηµέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής µας».

Θεολογική Σχολή ΧάλκηςΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος