Εκκλησία|13.02.2019 15:13

Τη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου μετέφεραν οι εκπρόσωποί του στον Γαβρόγλου

Μαρίνα Ζιώζιου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας.
Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ευχαρίστησε τον υπουργό για τη φιλοξενία και το σεβασμό του προς το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήταν η τρίτη φορά, όπως είπε ο ιεράρχης, που συναντάται με τον κ. Γαβρόγλου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας.

«Ως Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου επαναλάβαμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας στον υπουργό για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του Ελληνικού Συντάγματος» τόνισε ο μητροπολίτης.

Και συνέχισε:«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του, μετά από πολλούς κόπους, θυσίες και αναμονές και που τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου. Επίσης, ρυθμίζει τις σχέσεις του με την Πολιτεία και την Ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν».

Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την προσθήκη ότι η Ελλάδα είναι «θρησκευτικά ουδέτερο κράτος», καθώς την θεωρεί μη απαραίτητη. «Στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκία και δεν διώκεται κανείς. Η έκφραση επικρατούσα θρησκεία απλώς και μόνο παραπέμπει στο γεγονός ότι η μεγίστη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι» σημείωσε.

Επίσης, το Πατριαρχείο τιμά την ελληνική οικογένεια και θεωρεί πως η σχετική διάταξη περί αναγνώρισης της οικογένειας (άρθρο 21), ως βασικού κυττάρου της ελληνικής κοινωνίας, δεν πρέπει να διασαλευτεί φραστικά.

Ως προς τη μισθοδοσία του Κλήρου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του ότι δεν είχε ενημερωθεί για τον διάλογο που διεξαγόταν μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και κυβέρνησης.

«Δυστυχώς, εμείς δεν συμμετείχαμε σ’ αυτό τον διάλογο των δύο ή τριών ετών. Το πληροφορηθήκαμε μόλις τον Νοέμβριο από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλο τον Κλήρο.  

Μεταφέραμε στον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ξέρει να ακούει, την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευτούν τα μισθολογικά, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά του Κλήρου. Αυτή την επιθυμία την εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσφατα στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Μας εστάλη χθες ένα περιγραφικό κείμενο που δεν είμαστε σε θέση να το ελέγξουμε γιατί δεν είμαστε ειδήμονες. Θέλει επεξεργασία και από τη δική μας πλευρά γι’ αυτό και αποφασίσαμε να συνεχιστεί ο διάλογος. Το κείμενο αυτό δεν περιλαμβάνει την Εκκλησία της Κρήτης. Δεν μπορεί έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κείμενο να πω ότι μας εκφράζει. Το γεγονός ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος είναι κάτι το ελπιδοφόρο. Μιλήσαμε επίσης και για τις αποσπάσεις κληρικών του Οικουμενικού Θρόνου στο εξωτερικό, στην Ευρώπη κυρίως, και εισπράξαμε μια θετική αύρα από τον υπουργό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε μια επωφελής συζήτηση και ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί, ωστόσο σημείωσε ότι «υπάρχουν συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά κι ως εκ τούτου σε αυτές τις περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

συνάντησηΟικουμενικό ΠατριαρχείοΚώστας Γαβρόγλου