Εκκλησία|19.02.2019 20:53

Στην Ιεραρχία επιστρέφει το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών

Μαρίνα Ζιώζιου

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για την μελέτη θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, με τον υπουργό Παιδείας αποφασίσθηκε ότι η Επιτροπή παραπέμπει το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών στην Ιεραρχία, όπως είχε γράψει από χθες το ethnos.gr. 

Επίσης, στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας καθηγητής κ. Ηλίας Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι κινήθηκε με βάση την απόφαση της  Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, η οποία οριοθέτησε το έργο της, ενώ έλαβαν υπ’ όψη τους το Κοινό Ανακοινωθέν των δύο Αντιπροσωπειών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, καθώς και την σχετική απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν αναφερόταν ότι, «διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου».

Στην ανακοίνωση τα μέλη της Επιτροπής εξηγούν ότι επειδή το Προτεινόμενο Πλαίσιο προβλέπει την αλλαγή του Φορέως Μισθοδοσίας, κάτι το οποίο υπερβαίνει την εντολή που τους έδωσε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ενημέρωσαν τους κυβερνητικούς εκπροσώπους ότι θα αποστείλουν έγγραφο στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με το οποίο θα εκθέτουν τις απόψεις τους. Και καταλήγουν:«Συνεπώς, εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ως το μόνο αρμόδιο όργανο, να λάβει τις δέουσες αποφάσεις».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΕκκλησίαΕιδική Επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδουσυμφωνία Εκκλησίας-Κράτους