Εκκλησία|03.11.2018 11:53

Επίσκεψη Ποροσένκο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Μαρίνα Ζιώζιου

Συμφωνία για το αυτοκέφαλο της εκκλησίας υπεγράφη ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Ουκρανία, κατά τη επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο για τη σύναψη της Διμερούς Συμφωνίας:

«κ. Πρόεδρε αισθάνομαι κι εγώ ότι ζούμε μια ιστορική μέρα σήμερα για τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και γενικότερα για την Ορθοδοξία.

Μόλις προ ολίγου υπογράψαμε μια διμερή συμφωνία συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουκρανίας, η οποία θα επισπεύσει την έκδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Αυτή η αυτοκεφαλία, την οποία τόσο ενθέρμως και με νοσταλγία περιμένατε επί σειρά ετών, για να μην πω και αιώνων, είναι δικαίωμά σας. Όπως ήταν δικαίωμα και όλων των άλλων λαών της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων που οι εκκλησίες αυτές έλαβαν την αυτοκεφαλία από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τους ιερούς κανόνες να δίνει αυτή την κατάσταση της αυτοκεφαλίας όταν κρίνει σκόπιμο και όταν οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει.

Είμαστε πεπεισμένοι, εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ότι η απόφαση μας θα οδηγήσει τον Ουκρανικό λαό και τους εκεί ορθοδόξους πιστούς εις την περαιτέρω ενότητα την οποία στερήθηκαν τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια και ότι η καινούρια Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας θα συσπειρώσει περί αυτήν, περί τον εαυτόν της, σχεδόν όλους του Ορθοδόξους πιστούς της χώρας. Και έτσι αυτή η Εκκλησία θα εισέλθει στην οικογένεια των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και θα εργαζόμεθα όλοι μαζί για το καλό των πιστών μας και για τη δόξα του ονόματος του Κυρίου. Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας επίσκεψη».

Μάλιστα, ο Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ουκρανία κ. Ποροσένκο για την παραχώρηση του ναού του Αγ. Ανδρέα στο Κίεβο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έτσι αποκτάει παρουσία η Μητέρα Εκκλησία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Ο Προκαθημένος της Ορθοδοξίας διετύπωσε και την επιθυμία κάποια στιγμή να καταφέρει να την επισκεφθεί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε επίσης ιστορική τη σημερινή ημέρα. «Οι Ουκρανοί ήθελαν και προσεύχονταν για να έχουν μια ενιαία, τοπική, αυτοκέφαλη Εκκλησία. Μετά το Πάσχα βρεθήκαμε σ' αυτά τα γραφεία Παναγιώτατε και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε για τη χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Προσωπικά εγώ και και η Βουλή κάναμε πολλά για να έχει ο ουκρανικός λαός το Αυτοκέφαλο. Μόλις χορηγηθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας, θα σταματήσουν οι αιρέσεις, οι εντάσεις και θα κυριαρχήσει πάλι η ειρήνη στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Ποροσένκο.

Ορθόδοξη Εκκλησία