Εκκλησία|05.03.2019 12:06

Τι έγινε την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Μαρίνα Ζιώζιου

Ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου του 2019, οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, οι Συνοδικοί ιεράρχες ασχολήθηκαν με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα, ενώ έκαναν δεκτή την έγγραφη παραίτηση που υπέβαλε την περασμένη βδομάδα ο νυν μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα Συνοδικά μέλη θα ενημερωθούν αύριο από την Ειδική Επιτροπή για τις συζητήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα με τον υπουργό Παιδείας για το Προτεινόμενο σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, και γι’ αυτό το ζήτημα τον τελικό λόγο, όπως και για το Ουκρανικό και τις χηρεύουσες μητροπόλεις, θα τον έχει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας που αναμένεται να συγκληθεί μετά τις 19 Μαρτίου.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Αρχιεπίσκοπος και τα Συνοδικά μέλη να απαντήσουν και στην πρόσφατη επιστολή του μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σ’ αυτήν ο μητροπολίτης εξέφραζε την απορία του για το πως ορίστηκε τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Γλυφάδας ο Αρχιεπίσκοπος, από τη στιγμή που η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν συνορεύει με την Μητρόπολη Γλυφάδας.

Επικαλείται το άρθρο 23 παρ. 1 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο αναφέρει ότι: «Άμα τη χηρεία μητροπολιτικού τινός θρόνου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΔΙΣ, αναθέτει την τοποτηρητείαν αυτού μέχρι της πληρώσεως του εις τον εκ των ομόρων Μητροπολιτών έχοντα τα πρεσβεία Αρχιεροσύνης». Οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

συνεδρίασηΔιαρκής Ιερά Σύνοδος