Εκκλησία|07.03.2019 11:36

Ιερώνυμος στο Έθνος: Συζητήσαμε το θέμα της μισθοδοσίας κληρικών

Μαρίνα Ζιώζιου

Το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά και το Ουκρανικό φαίνεται πως απασχόλησαν χθες την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο «Έθνος» ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ήταν πάρα πολλά τα θέματα που συζητήσαμε, ενώ αγγίξαμε και το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Περιμένουμε τις αρμόδιες Επιτροπές που συνεδριάζουν. Όλο το θέμα μελετάται και θα γίνει αυτό που θέλουν η Πολιτεία, η Εκκλησία, κυρίως, οι παπάδες, τους οποίους τους αφορά. Όταν τελειώσει η Ιεραρχία που θα συγκληθεί την πρώτη εβδομάδα μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας (19-20 Μαρτίου) θα έχουμε όλη την εικόνα». 

Όσον αφορά στο ζήτημα της Ουκρανίας, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρό, φαίνεται πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν επιθυμεί να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις και άστοχες ενέργειες. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος παραδέχθηκε ότι το θέμα συζητήθηκε χθες, αλλά όπως σημείωσε «ακόμη δεν έχουμε καταλήξει. Οι αρμόδιες Επιτροπές συνεδριάζουν και γι’ αυτό το θέμα». 

Αν και οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο το βλέμμα πλέον όλων είναι στραμμένο στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συγκληθεί στις 19-20 Μαρτίου. Πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση, καθώς οι ιεράρχες θα κληθούν να εκλέξουν τρεις νέους μητροπολίτες (για τις μητροπόλεις Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας και Περιστερίου), να αποφασίσουν αν θα απορρίψουν ή θα ζητήσουν να γίνουν τροποποιήσεις στο Προτεινόμενο σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας και να τοποθετηθούν επίσημα για την Αυτοκέφαλη  Εκκλησία της Ουκρανίας. Για το ζήτημα της Ουκρανίας είναι πολύ πιθανό οι Επιτροπές να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν τις γνωμοδοτήσεις τους και το θέμα να παραπεμφθεί σε έκτακτη Ιεραρχία. Οψόμεθα…

ΟυκρανικόΙερώνυμοςμισθοδοσία κληρικώνΟυκρανία