Εκκλησία|14.03.2019 08:07

Ιερό παρασκήνιο για την εκλογή τριών µητροπολιτών

Μαρίνα Ζιώζιου

Η αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πλήρωση της Μητρόπολης Γλυφάδας αλλάζει άρδην τα δεδομένα των εκλογών στην Ιεραρχία, που συνέρχεται στις 19, 20 και 21 Μαρτίου. Και ενώ μέχρι πρότινος η «μητέρα των μαχών» έμοιαζε να είναι η Γλυφάδα, πραγματική «μητέρα των μαχών» μπορεί να είναι η εκλογή στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.

Παρότι είναι μικρή σε μέγεθος, οι χειρισμοί του τελευταίου χρονικού διαστήματος από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος βάλλει ουσιαστικά ευθέως κατά των επιλογών του Αρχιεπισκόπου, αλλά και η ιδιόμορφη συμμαχία που συγκυριακά έχει «χτίσει» με Βορειοελλαδίτη μητροπολίτη, που ορέγεται το «μεταθετό» στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και σχετίζεται με υψηλόβαθμα στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, οδηγούν μερίδα ισχυρών ιεραρχών και από το «χριστοδουλικό» και από το «ιερωνυμικό» στρατόπεδο στην πρόταξη ενός υποψηφίου-έκπληξη, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λένε και οι ίδιοι οι μητροπολίτες, μόνο δεδομένη πλέον δεν μπορεί να θεωρείται η εκλογή του πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Καστοριάς, Αθανάσιου Γιαννουσά, στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Οπως σημειώνουν οι ιεράρχες, υπάρχουν και άλλοι άξιοι κληρικοί που γνωρίζουν άριστα την περιοχή. Στη Μητρόπολη Περιστερίου, όπως όλα δείχνουν, θα εκλεγεί ο «εκλεκτός» του Αρχιεπισκόπου, ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο οποίος ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου έχει μια προνομιακή μεταχείριση, όπως και άλλοι αρχιγραμματείς στο παρελθόν.

Η εκλογή στη Μητρόπολη Γλυφάδας

Τρίτη και «ουχί»... φαρμακερή -ελπίζουμε- είναι η εκλογή στη Μητρόπολη Γλυφάδας, την οποία ο μητροπολίτης Μεσσηνίας μαζί με τον μητροπολίτη Δημητριάδος και τον Ιλίου Αθηναγόρα, αλλά και με όσους συγκυριακά και παράδοξα συμμαχούν μαζί τους, θεωρούν ως μια ιδανική ευκαιρία για να αντιπολιτευτούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και να επιχειρήσουν να δείξουν ότι η επιρροή του βαίνει μειούμενη στην Ιεραρχία, αλλά ταυτόχρονα να πλήξουν και το κύρος του ιδίου ως προσώπου και ως πρώτου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ετσι, αντιτάσσονται σφόδρα στην υποψηφιότητα του «εκλεκτού» του Αρχιεπισκόπου, που είναι ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών και βαθύς γνώστης των οικονομικών στοιχείων της Εκκλησίας. Οι συγκεκριμένοι ιεράρχες προτάσσουν ως «εκλεκτό» τους τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης, π. Αλέξιο Ψωίνο, τον οποίο για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους -εν όψει και των επικείμενων δημοτικών εκλογών- στηρίζουν και οι δήμαρχοι της περιοχής, όπως ΕλληνικούΑργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας-Βουλιαγμένης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ενεδύθη και το ένδυμα του κανονολόγου και έγραψε και γνωμοδοτικό, μάλιστα, σημείωμα για τα προβλήματα νομιμότητας της εκλογής τιτουλαρίου επισκόπου σε χηρεύουσα Μητρόπολη της Εκκλησίας. Φυσικά, σε αυτήν τη γνωμοδότηση απάντησαν οι καθ’ όλα αρμόδιοι, που είναι ο κανονολόγος κ. Βλάσης Φειδάς, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο συντάκτης του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, αλλά και ο κανονολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Βαβούσκος, που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι η εκλογή του τιτουλαρίου επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου στη Μητρόπολη Γλυφάδας είναι νόμιμη, με βάση την ξεκάθαρη τελολογική ερμηνεία του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας.

Είναι σαφές ότι όταν εξελέγη τιτουλάριος επίσκοπος πληρούσε την προϋπόθεση εγγραφής του στον κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων και παραμένει και σήμερα, όπως ήταν και τότε, τακτικός ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επίσης, αυτό που έχει προκαλέσει την οργή των αρχιερέων είναι και η προκλητική στάση μιας υπαλλήλου της Ιεράς Συνόδου του τρίτου ορόφου, με το παρατσούκλι «Προκοπία», η οποία κάνει προεκλογικό αγώνα υπέρ του Ψωίνου καλώντας αρχιερείς στο γραφείο της!

Διαρκής Ιερά ΣύνοδοςΜητρόπολη Γλυφάδας