Εκκλησία|20.03.2019 17:02

Ιερά Σύνοδος: Να διατηρηθεί το καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων

Μαρίνα Ζιώζιου

Να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων, αλλά ταυτόχρονα να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτεία για σειρά θεμάτων, όπως τις οργανικές θέσεις των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18.9.1952, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της με τις επιχειρούμενες συνταγματικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην δεύτερη ημέρα της εκτάκτου συγκλήσεώς της, σε συνέχεια της χθεσινής εισηγήσεως του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, ομοφώνως αποφάσισε:

  1. Συγχαίρει την Ειδική Συνοδική Επιτροπή «Διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος» για το ότι έφερε εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε από την Ιεραρχία και για την από 19.3.2019 Εισήγηση.
  2. Εμμένει στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, να συνεχισθεί ο διάλογος με την πολιτεία, αλλά «να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».
  3. Προσδιορίζει περαιτέρω τα θέματα που θα συνεχισθεί ο διάλογος με την πολιτεία, όπως τις οργανικές θέσεις των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18.9.1952.
  4. Αποδέχεται το υπ’ αριθμ. πρωτ. 464/206/8.2.2019 κείμενο θέσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που εστάλη κατόπιν εισηγήσεως της Ειδικής Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πριν την πρώτη ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής στις 12.2.2019, σχετικά με τις προταθείσες προς αναθεώρηση διατάξεις των άρθρων 3, 13 παρ. 5, 21 παρ. 1, 33 παρ. 2 και 59 παρ. 1-2 του Συντάγματος.
  5. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ανωτέρω επιχειρούμενη συνταγματική μεταβολή και ευελπιστεί ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του Έθνους μας και την προστασία της οικογένειας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού ιστού.

Οι τρεις νέοι μητροπολίτες

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε και στην εκλογή τριών νέων μητροπολιτών για τις Ιερές Μητροπόλεις Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας και Περιστερίου.

Νέος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Καστορίας, αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Γιαννουσάς, στη Μητρόπολη Γλυφάδας ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος και στη Μητρόπολη Περιστερίου εξελέγη ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης. 

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ολοκληρώνει αύριο τις εργασίες της.

μισθοδοσία κληρικώνσυμφωνία Εκκλησίας-Κράτους