Εκκλησία|03.04.2019 16:06

Σκοπιανό, ουκρανική αυτοκεφαλία και η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα στην κορυφή της ατζέντας της Δ.Ι.Σ.

Μαρίνα Ζιώζιου

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Τετάρτη 3 Απριλίου, οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Απρίλιο, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της, η  Δ.Ι.Σ. απέστειλε έγγραφο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με το οποίο εκφράζει την ανησυχία της για το αίτημα των αυτοαποκαλουμένων «μακεδονοφώνων» κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης «μακεδονικής» γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος.

Επίσης, τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνάντηση που είχαν μαζί του οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου-οι μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος- σχετικά με το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό ζήτημα.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρέμβει για το θέμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, τον οποίο εισηγείται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνέστησε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος και συγκεκριμένα για την κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, στην καθύβριση θρησκευμάτων και στην περιύβριση νεκρού, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης, θέμα που αφορά και όλες τις δραστηριοποιούμενες στον τόπο μας γνωστές θρησκείες.

Τέλος, εν όψει των εορτών του Πάσχα η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε προσφορά οικονομικού βοηθήματος 2.000 ευρώ σε 100 οικογένειες πυροπλήκτων οικισμών της Αττικής για την έκδοση οικοδομικής άδειας προς επισκευή κατεστραμμένων οικιών, σε συνεννόηση με τους πληγέντες δήμους και άλλους δραστηριοποιημένους φορείς.

Διαρκής Ιερά ΣύνοδοςΣκοπιανόΕκκλησία της Ουκρανίας