Εκκλησία|06.11.2018 20:01

Απόφαση Τσίπρα - Ιερώνυμου: Οι ιερείς θα πληρώνονται από την Εκκλησία

Μαρίνα Ζιώζιου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών». 

Στις προβλέψεις του Κοινού Ανακοινωθέντος Εκκλησίας-Πολιτείας, το οποίο διάβασε ο πρωθυπουργός, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

«Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο 'Αρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.

«Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ο διάλογός μας με την Eκκλησία της Ελλάδας ήταν και είναι πάντα ειλικρινής και θα είναι διαρκής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ακούμε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις της, και όπως και το σύνολο των κομμάτων και των εκπροσώπων του λαού μας στην Εθνική Αντιπροσωπεία, όλοι μαζί θα λάβουμε υπόψη τις σκέψεις και τις προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του διαλόγου που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για τη διαδικασία της Αναθεώρησής του», είπε.

«Έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα. Όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον», τόνισε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός βεβαίως δεν είναι χωρίς δυσκολίες, «αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις κι από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεση μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον».

Ιερώνυμος: Η συμφωνία αυτή εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά 

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι, «σε μια Πολιτεία, σαν την πατρίδα μας, όποιον κι αν ρωτήσεις για το αν η Εκκλησία έχει χρήματα θα πουν ότι οι θησαυροί είναι αμύθητοι».

Όπως είπε «απορεί κανείς πως πράγματι αν πάρουμε το κάθε περιουσιακό μας στοιχείο χωριστά και τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί θα μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν τέτοιο μύθο. Αν όμως δούμε βαθύτερα το θέμα θα διαπιστώσει κανείς ότι είναι μια περιουσία που μοιάζει μ' ένα κάρβουνο που το έχεις βάλει κάπου, αλλά δεν δίνει καρμπόν γιατί έχει τόσα βαρίδια, τόσες προκαταλήψεις που διαπιστώνεις ότι είναι ανώφελη αυτή η περιουσία».

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι βρήκε ανταπόκριση στους προβληματισμούς του από τον πρωθυπουργό, αλλά και ευήκοα ώτα. Επί τρία και περισσότερα χρόνια Τσίπρας και Ιερώνυμος συναντιούνται, όσο ο χρόνος το επιτρέπει, και μελετούν αυτά και άλλα ζητήματα που έχει η Εκκλησία και αφορούν και την Πολιτεία. 

Για το θέμα της ιστορικής συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας, όπως τη μισθοδοσία των κληρικών και την περιουσία της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι, «θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες».

Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και οι ιεράρχες που τον συνόδευαν είχαν την εξουσιοδότηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και καθηκόντως θα ενημερώσουν αύριο όλα τα συνοδικά μέλη και στη συνέχεια όλο αυτό το υλικό θα κληθεί η Ιεραρχία της Ελλάδος να το εγκρίνει, πιθανόν να το διορθώσει ή ακόμα και να το απορρίψει.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «έχουμε την αίσθηση ότι θα το υιοθετήσει η Ιεραρχία διότι αποβλέπουμε όλοι μας, όχι στην προσωπική ικανοποίηση, αλλά πως αυτό το υλικό θα γίνει πνευματικό εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας. Τα ιδρύματα, τα σχολεία μας, οι καθημερινές ανάγκες μας λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σ' ένα πνεύμα αυτοτέλειας, συνεργασίας που η Εκκλησία θα γίνεται περισσότερο υπηρέτης και διάκονος του θελήματος του λαού και επομένως του τόπου μας. Η Εκκλησία μ' αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο λειτουργική και πιο δυνατή στο διακόνημά της και των οραμάτων που έχει».

Ως προς το ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, αν και διευκρίνισε ότι εναπόκειται σε άλλα χέρια να αποφασίσουν τι θα κάνουν, ο Αρχιεπίσκοπος αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του να αφήσει το προοίμιο του Συντάγματος όπως το έφτιαξαν οι Άγιοι Πατέρες.

«Είναι η καρδιά μας», είπε με συγκίνηση ο Μακαριώτατος και συνέχισε «είναι η Μονή Καλτεζών, ο Κολοκοτρώνης που ορκίστηκαν και μας λένε για ποιο λόγο ορκίστηκαν, ποιος είναι ο σκοπός, τι θέλουν και το υπογραμμίζουν ότι κάνουμε τον πόλεμο για την πίστη μας και την πατρίδα μας. Θα δοθεί η ευκαιρία στη συνέχεια για το πως θα πάει η Αναθεώρηση του Συντάγματος και θα δούμε ποια άλλα σημεία είναι εκείνα που μας απασχολούν», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Αλέξης ΤσίπραςΙερώνυμος