Εκκλησία|02.05.2024 12:09

Μεγάλη Πέμπτη: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» - Η Εκκλησία τιμά τον Μυστικό Δείπνο

Newsroom

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και στην Εκκλησία διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια καθώς και το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…». Επίσης σήμερα η Εκκλησία «θυμάται» τον Μυστικό Δείπνο και το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και τον θάνατό του.

Γιατί μεταλαμβάνουμε σήμερα 

Το γεγονός ότι η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά όλος ο Ορθόδοξος κόσμος προσέρχεται να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων, οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα έγινε η παράδοση του φρικτού μυστηρίου της Ευχαριστίας κατά τον Μυστικό Δείπνο.

Εκεί ο Χριστός, εν όψει του Πάσχα του εβραϊκού, έφαγε με τους μαθητές Του· και αφού πήρε ψωμί στα χέρια Του, ευχαρίστησε, το ευλόγησε, και τους τόδωσε λέγοντάς τους: «Λάβετε, φάγε­τε, τούτο έστι το σώμα μου».

Από τότε η Ευχαριστία συνιστά την Εκκλησία πως για να ζήσουμε το γεγονός, κάνουμε την Λειτουργία. Και όπως μαζεύτηκε το σιτάρι σπυρί-σπυρί από κάθε γωνιά του χωραφιού και αλέστηκε κι έγινε το ψωμί, έτσι μαζευόμαστε και μείς ένας-ένας από κάθε γωνιά, γύρω από τον προεστώτα της Ευχαριστίας, και αντιγράφοντας την πρακτική του Χριστού, κατά την εντολή Του: «Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν» (αυτό να κάνετε για να με θυμάστε), «και όσες φορές θα τρώτε αυτόν τον άρτο και θα πίνετε αυτό το κρασί, θα καταγγέλλετε και θα μαρτυρείτε την Ανάστασή μου, την αλήθεια της Θεότητάς μου»

Την ημέρα αυτή ξεκινούν επίσης οι προετοιμασίες στα ελληνικά σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης, ενώ βάφονται κόκκινα και τα αυγά.

Πάσχαειδήσεις τώραΕκκλησίαΜεγάλη Πέμπτη