Εκκλησία|07.11.2018 17:38

Γιάννης Κτιστάκης: Πρόχειρη η Συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας

Μαρίνα Ζιώζιου

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν εξουσιοδοτήθηκε να συμφωνήσει, αλλά ούτε και η κυβέρνηση έχει μιλήσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όλες αυτές οι περιοχές που εκκλησιαστικά ανήκουν στον Οικουμενικό Θρόνο, σε τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι περισσότερα απ' αυτά που ανήκουν στον Ιερώνυμο» αναφέρει ο κ. Γιάννης Κτιστάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνει την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα της συμφωνίας.

Η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο αποδεικνύει, όπως υποστηρίζει ο κ. Κτιαστάκης, ότι η «θρησκευτική ουδετερότητα» την οποία εξήγγειλε, με αφορμή την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός ήταν ψευδεπίγραφη.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν καθίσταται πιο ουδέτερη σε σχέση με το κράτος. Αντιθέτως, παραμένουν οι ίδιοι δεσμοί και θα έλεγε κανείς ότι πολιτικά και όχι πολιτειακά ενισχύονται. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εμφανίζεται να κάνει μια πολιτική συμμαχία χωρίς κάποιο σοβαρό θεμέλιο σ' αυτή τη συμφωνία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον τρίτο εταίρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχουμε λοιπόν μια συμφωνία στο πόδι, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα αποκαλυπτική των πολιτικών συμμαχιών και όχι της ουδετερότητας. Δηλαδή, η κυβέρνηση που επαγγέλλεται την ουδετερότητα, αντί αυτό να την οδηγεί σε μία διαφανή τοποθέτηση και αδιαφορία για τα εκκλησιαστικά ζητήματα, την φέρνει να είναι πιο "μπλεγμένη" στα εκκλησιαστικά πράγματα και να τα ανακατεύει κιόλας», προσθέτει ο καθηγητής.

Γιάννης ΚτιστάκηςΙερώνυμοςΑλέξης Τσίπραςσυμφωνία