Εκκλησία|17.04.2019 12:15

Παναγία των Παρισίων: Ο Βαρθολομαίος θρηνεί για την καταστροφική πυρκαγιά

Μαρίνα Ζιώζιου

Την βαθύτατη λύπη του για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της ιστορίας και της πνευματικής ταυτότητας  της γαλλικής πρωτεύουσας, και τη συμπάθειά του προς τους ρωμαιοκαθολικούς πιστούς της πόλης και συνολικά προς τον λαό της Γαλλίας εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολές του προς τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Παρισίων Michel Aupetit και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.

Η Παναγία των Παρισίων δεν ήταν απλώς ένας Καθεδρικός Ναός, τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά αποτελεί ένα ορατό σημείο «συνάντησης» της χριστιανικής πίστης και της ανθρώπινης μεγαλοφυΐας, ένα σύμβολο των κοινών ιδανικών της ανθρωπότητας, μία «φωνή» από την οποία πηγάζει μια ηχηρή έκκληση για ειρήνη και αγάπη.

«Ο κόσμος είναι σήμερα τραυματισμένος, βιώνει ένα ιδιαίτερο πένθος, συλλογικά, πέρα ​​από ομολογιακές και θρησκευτικές δεσμεύσεις», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και εύχεται για την ταχεία αποκατάσταση του ιστορικού Ναού.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τους Γάλλους στέλνει η Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας (AEOF), υπό την προεδρία του μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ανεξάρτητα σε ποια θρησκεία ή ομολογία πίστεως ανήκει κανείς, αυτό το εμβληματικό μνημείο της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας μιλάει στη συλλογική φαντασία του κόσμου.

Όπως σημειώνει η Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας, «τη Μεγάλη Δευτέρα για τους καθολικούς αδελφούς και αδελφές μας, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων καταστράφηκε μερικώς από τις φλόγες. Αυτό το τρομερό δράμα ξεπερνά το νου. Το ξάφνιασμα δίνει θέση στον τρόμο.

Ανεξάρτητα σε ποια θρησκεία ή ομολογία πίστεως ανήκει κανείς, αυτό το εμβληματικό μνημείο της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας μιλάει στη συλλογική φαντασία του κόσμου».

Σε άλλο σημείο της επισημαίνει ότι «σ' εμάς τους Ορθοδόξους μας έδινε χαρά να συγκεντρωνόμαστε εκεί, να τιμάμε τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου ή ακόμη να λατρεύουμε εκεί το Άγιο Ακάνθινο Στεφάνι. 

Η Παναγία των Παρισίων είναι κάτι παραπάνω από ένα καθεδρικό ναό. Είναι ένα σημείο διαλόγου με την ιστορία και ελπίδας στο διηνεκές. Αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα διέσχισε τους αιώνες, όντας μάρτυρας των ταραχών μέσα στο χρόνο για να γίνει σύμβολο της ταυτότητας της Γαλλίας.

Νομίζαμε ότι η Παναγία των Παρισίων ήταν αλώβητη. Η μερική καταστροφή της μας θλίβει όλους πολύ έντονα. Συμμεριζόμαστε τη θλίψη των καθολικών αδελφών μας που έχασαν σήμερα ένα μέρος του εαυτού τους. Οι Παριζιάνοι και οι Παριζιάνες, οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες και μαζί μ' αυτούς όλος ο κόσμος είναι συγκλονισμένοι»,  προσθέτει.

Τέλος, η Σύνοδος των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας στέλνει όλη της τη στήριξη και προσφέρει τις προσευχές της σ' ένα βαθιά πληγωμένο λαό- όπως σημειώνει- και ιδιαίτερα στον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Παρισίων, κ. Michel Aupetit, στον κλήρο του και στο σύνολο των πιστών που ζουν με μεγάλη κατάνυξη το Μυστήριο του Πάθους «που είναι η κοινή μας πίστη, η οποία δεν διαχωρίστηκε ποτέ από τον αναστημένο Χριστό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παναγία των ΠαρισίωνφωτιάΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος