Εκκλησία|18.04.2019 17:03

Αποκλειστικό: Σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το Ουκρανικό ζήτημα

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνάντηση για το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, 18 Απριλίου, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι Προκαθήμενοι Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Αντιοχείας Ιωάννης, Ιεροσολύμων Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα ζητήσουν σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών για το Ουκρανικό ζήτημα, αν και γνωρίζουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την έχει ήδη απορρίψει λόγω διαφωνίας επί του όλου ζητήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2019, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε έκτακτη συνεδρία, εξέφραζε με ανακοίνωσή της τις επιφυλάξεις της για τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αν και οι Συνοδικοί ιεράρχες υπογράμμιζαν ότι η εξαγγελία της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε με σκοπό την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας της εκεί Εκκλησίας, ωστόσο, όπως σημείωναν, «μέχρι στιγμής ο σκοπός αυτός δεν έχει επιτευχθεί».

Η Ιερά Σύνοδος τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να δοθεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να φανεί το αποτέλεσμα , αλλά αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, «αναμένουμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χρησιμοποιώντας τον ρυθμιστικό του ρόλο, τον οποίο του παρέχει η θέση του ως Πρώτου στην Ορθοδοξία, να συγκαλέσει είτε Πανορθόδοξη Σύνοδο είτε Σύναξη των Προκαθημένων για να επιληφθεί του θέματος. Κύριο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η σωτηρία του εκεί παροικούντος λαού του Θεού». Αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση από τη σημερινή συνάντηση... 

εκκλησία Ουκρανίαςαυτοκέφαλο