Εκκλησία|21.05.2019 15:14

Την Τετάρτη η συνάντηση Βαρθολομαίου-Ιερωνύμου

Μαρίνα Ζιώζιου

Το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας- και όχι μόνο-αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την αυριανή συνάντηση - Τετάρτη 22 Μαΐου στις 6 το απόγευμα- στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μεταξύ των δύο προκαθημένων.

Όπως είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή, πρόκειται για μια νέα εποχή στις σχέσεις Αθήνας και Φαναρίου, κάτι που επιβεβαιώνεται απόλυτα και από την πρόσφατη επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο, με την οποία αποδέχτηκε την πρόταση που του απηύθυνε να τελέσει τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας την Πέμπτη 23 Μαΐου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο συνέρχεται και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα έχει στα χέρια της τα πορίσματα των ειδικών επιτροπών αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Κέντρο «Άγιος Πορφύριος»

Το Κέντρο «Άγιος Πορφύριος» αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα αγάπης στην ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δημιουργήθηκε μετά από πολύχρονη και κοπιώδη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Εχει κατασκευαστεί σε εκκλησιαστική έκταση 27 στρεμμάτων, τα δε κτίρια αποτελούνται από συνολική επιφάνεια 4.600 τ.μ., δυναμικότητας 64 κλινών. Στόχος του Κέντρου, αποτελεί η παροχή βασικών προνοιακών υπηρεσιών, όπως: φιλοξενίας, εστίασης, δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και προληπτικής ιατρικής ταυτόχρονα σε ηλικιωμένους και σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, οι οποίοι θα διαβιούν εντός του Κέντρου (βασικό πρότυπο λειτουργίας) και εκτός (πρότυπο ημερήσιας φροντίδας).

Το έργο, περιλαμβάνει τον απαραίτητο ιατρικό, ξενοδοχειακό και λοιπό βοηθητικό εξοπλισμό. Επίσης, ο χώρος του διαθέτει νεόδμητο Ιερό Ναό, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτό θέατρο και χώρους περιπάτου και αναψυχής. Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκεται ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη του Κέντρου. Εκ των βασικών σκοπών του είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, ιδιαιτέρως στον τομέα της γηριατρικής και η συνεργασία τόσο με εξειδικευμένους φορείς (ερευνητικούς, βιο-ιατρικούς, κοινωνικούς κ.ά.), όσο και με καταλλήλως εκπαιδευμένα φυσικά πρόσωπα.

Αρχιεπίσκοπος ΑθηνώνΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος