Εκκλησία|01.06.2019 16:25

Συνάντηση Πατριάρχη Ρωσίας με την επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο είχε η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, στο Στρασβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Πατριάρχης Ρωσίας ενημέρωσε την επίτροπο ότι σχεδιάζει να παραδώσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης υλικό σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα το Συμβούλιο της Ευρώπης να ελέγχει  την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικών με την ελευθέρια των θρησκευτικών επιλογών. Θα σας παρέδιδα συγκεκριμένο υλικό, που ενδεχομένως θα χρήζει της συμμετοχής σας», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, απευθυνόμενος στην κ. Μιγιάτοβιτς,  υπενθύμισε ότι στην Ουκρανία, υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, θεσπίστηκε νομοθετικό καθεστώς, που θίγει σημαντικά τα δικαιώματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, φιλοπροσκείμενης στο Πατριαρχείο Μόσχας.

«Ψηφίστηκαν δύο νόμοι που εισάγουν διακρίσεις. Ο πρώτος απαγορεύει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, φιλοπροσκείμενης στο Πατριαρχείο Μόσχας, να αποκαλείται όπως πριν», υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «ο δεύτερος νόμος αφορά την αλλαγή της δικαιοδοσίας των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Ο κ. Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αρχές της Ουκρανίας δεν θα παραβιάσουν τα θρησκευτικά δικαιώματα των πολιτών τους. «Πολύ πρόσφατα στην Ουκρανία άλλαξε ο πρόεδρος και ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η πολιτική του κράτους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριζε ανοιχτά την αρχή των διακρίσεων των ανθρώπων με βάση τη θρησκεία», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι πιστοί άρχισαν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και να κερδίζουν τις περισσότερες υποθέσεις στα δικαστήρια σχετικά με τη δικαιοδοσία των ναών.

Από την πλευρά της, η κ. Μιγιάτοβιτς ενημέρωσε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο ότι στο εγγύς μέλλον θα ταξιδέψει στην Ουκρανία για να παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ενήμερη για το τι συμβαίνει εκεί. Δεν έχω πάει ακόμα στην Ουκρανία, όμως σχεδιάζω να βρεθώ εκεί σύντομα. Επιπλέον, σκοπεύω να ταξιδέψω και στη Ρωσία», δήλωσε η επίτροπος.

Καταλήγοντας, η κ. Μιγιάτοβιτς εξήγησε ότι όταν γίνεται λόγος περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περί της βίας στους πιστούς, αυτό εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της. «Θα επιληφθώ του ζητήματος με μεγάλη προσοχή», διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Μόσχας.

Πατριάρχης ΡωσίαςΝτούνια ΜιγιάτοβιτςΚύριλλος