Εκκλησία|04.06.2019 18:38

Ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος στο Φανάρι

Μαρίνα Ζιώζιου

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος.

Ο Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, που συνοδευόταν από τον Επίσκοπο Βελίκης Σιώνιο, Ηγούμενο της Ι.Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπάτσκοβο, τον βοηθό του Επίσκοπο Ζνεπόλεως Αρσένιο καθώς και από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του, υπέβαλε τα σεβάσματά του προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, εκφράζοντας αισθήματα αφοσίωσης και τιμής προς τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και προς το πρόσωπο του. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως και η Συνοδεία του παρακάθησαν στην Πατριαρχική τράπεζα.

ΦΩΤΟ:Νικόλαος Μαγγίνας/Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συναντήσεώς τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επίκαιρα εκκλησιαστικά ζητήματα. Προφανώς, τις δύο πλευρές απασχόλησε το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, αλλά δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση για το θέμα.

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Επίσης, απείχε από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η οποία συγκλήθηκε το 2016 στο Κολυμπάρι της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση του βουλγαρικού σχίσματος έγινε το 1945, με την επίδοση του τόμου της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Βουλγαρίας από τον Πατριάρχη Βενιαμίν, ενώ το 1961 ο Πατριάρχης Αθηναγόρας εξύψωσε τη βουλγαρική Εκκλησία σε Πατριαρχείο.

Εκκλησία της ΒουλγαρίαςΟικουμενικό ΠατριαρχείοΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος