Εκκλησία|24.06.2019 16:01

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα: Ο πρώτος γάμος μετά την πυρκαγιά στο Μάτι (pics)

Μαρίνα Ζιώζιου

«Μέσα από τις στάχτες του προηγούμενου έτους γεννιέται μια καινούργια και ελπιδοφόρα ζωή»… Αυτή η σκέψη τριγυρνούσε στο μυαλό όλων των ανθρώπων που βρέθηκαν την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Λυρείου, στο Μάτι Αττικής, όπου ενώθηκαν «εις σάρκα μίαν» η Όλγα και ο Θεόδωρος.

Η πανέμορφη Όλγα έζησε και μεγάλωσε στους χώρους του παιδικού χωριού. Το Μυστήριο τέλεσε ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από ιερείς της περιοχής και άλλους που διατηρούν σχέση με το Μοναστήρι και τα παιδιά.

Ξεχωριστή φιγούρα, μέσα στην όλη συγκινητική ατμόσφαιρα, η καθηγουμένη της Μονής, μοναχή Μαρία, η οποία σαν στοργική μητέρα, παρέδωσε την Όλγα, την κοπέλα που μεγάλωσε στα χέρια της, στο σύζυγό της, με την ευχή η νέα ζωή που ξεκινούν να είναι πλημμυρισμένη από το φως και τη χάρη του Τριαδικού Θεού, το δε οικοδόμημα της οικογένειάς τους να είναι χτισμένο και στερεωμένο «εν αγάπη τελεία, ειρηνική και βοήθεια». Στο τέλος του Μυστηρίου, ο μητροπολίτης Κηφισίας ευχήθηκε στο νεόνυμφο ζεύγος, μαζί με τα επίγεια αγαθά να τους αξιώσει ο Θεός να απολαύσουν ενωμένοι και τα αιώνια αγαθά της ουρανίου Βασιλείας.

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα: Ένα αλλιώτικο Παιδικό Χωριό

Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1967 από 12 μοναχές, που είχαν ξεκινήσει τη φιλανθρωπική τους δράση τις δεκαετίες του '50 και '60. Από το 1969 κι έπειτα το Ίδρυμα ευεργετήθηκε με τη σημαντική δωρεά του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού Μάρκου Λύρα που βοήθησε στην υλοποίηση του οράματός τους.

Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ιδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους. Ωστόσο, τα παιδιά γνωρίζουν ότι, ακόμη και όταν φύγουν από το Λύρειο, οι Μοναχές του είναι συμπαραστάτες και αρωγοί σε κάθε τους βήμα, όπως ένας στοργικός γονιός. Μέχρι σήμερα, έχουν τελεστεί περισσότεροι από 40 γάμοι παιδιών του Ιδρύματος, τα οποία δημιούργησαν ζηλευτές οικογένειες, που διατηρούν με το 'Ιδρυμα άριστους δεσμούς.

Τον Ιούλιο του 1995, μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μέσα σε τρεις εφιαλτικές ημέρες, σχεδόν, το σύνολο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Τότε, πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε για την ανοικοδόμηση των κτιρίων του Ιδρύματος και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών αυτών. Δυστυχώς, η απειλή της φωτιάς εμφανίστηκε και πάλι στην περσινή πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής που, μεταξύ όλων των άλλων καταστροφών, έκαψε ξανά και το Λύρειο Ίδρυμα. Οι δωρεές και η πρόθεση εταιρειών και ιδιωτών να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση υπήρξε από την πρώτη στιγμή συγκινητική και συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας.

ΜάτιΜητροπολίτης Κηφισίας ΚύριλλοςΛύρειο Ίδρυμα