Εκκλησία|13.08.2019 16:50

Παναγία Σουμελά: Παρουσία Προκόπη Παυλόπουλου οι εκδηλώσεις

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα τελεσθούν και φέτος, παραμονή και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο. Όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί, στη συντριπτική πλειονότητά τους ποντιακής καταγωγής, θα συρρεύσουν στους χώρους του μοναστηριού, θα ξενυχτήσουν δίπλα στην ιερή εικόνα της Παναγίας, που έφεραν κατά τον ξεριζωμό πρόσφυγες από τον Πόντο και κατά την παράδοση φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, ή θα ξεκλέψουν λίγες ώρες ύπνου στα γύρω δάση.

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Βέρμιο θα μεταφερθούν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και άλλες δύο ιερές εικόνες από μοναστήρια του Πόντου: αυτές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εορταστικές εκδηλώσεις αρχίζουν στις 7:00 το πρωί της Τετάρτης 14 Αυγούστου, με την τέλεση Θείας Λειτουργίας. Στις 16:00 θα διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο η παραδοσιακή νηστίσιμη σούπα, στις 18:00 θα ξεκινήσει Μέγας Εσπερινός και στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση των ιερών εικόνων. Στις 21:00 θε ξεκινήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών συλλόγων.

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, στις 7:00, θα ξεκινήσουν ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, παρουσία άλλων έντεκα μητροπολιτών. Για τις 10:00 είναι προγραμματισμένη η άφιξη του κ. Παυλόπουλου, ενώ στις 10:30 θα τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στις 11:00 θα γίνει λιτάνευση των ιερών εικόνων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από επίσημους στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του μοναστηριού.

Στις 11:45 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση, στις 12:30 θα ξεκινήσουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και στις 13:30 θα δοθεί γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας.
«Εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής συνεχίζουμε αυτό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας, στα φιλόξενα υψώματα του Βερμίου. Φέτος, με την παρουσία της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στέλνουμε σε όλους τους Έλληνες το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε και ζητάμε δικαίωση» σημειώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου και του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης.

Προκόπης ΠαυλόπουλοςΠαναγία Σουμελά