Εκκλησία|26.08.2019 15:00

Αποκλειστικό: Στην τελική ευθεία για τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους

Μαρίνα Ζιώζιου

Θέμα ημερών -ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας- είναι η λήξη της θητείας του σημερινού πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Κωστή Δήμτσα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr. Όπως είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή, οι ενδιαφερόμενοι «συνωστίζονται» περιμένοντας τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να τους διορίσει… Πιέσεις ασκούνται από διάφορες πλευρές, µε τον καθένα να διαθέτει τα δικά του όπλα στη φαρέτρα του...

Φαίνεται λοιπόν πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει λάβει τις αποφάσεις του, ενώ το μόνο που απομένει είναι το κείμενο της παραίτησης του κ. Δήμτσα, ο οποίος θα είναι και ο βραχυβιότερος στη συγκεκριμένη θέση. Κι αυτό γιατί αυτή την εποχή συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων του, γεγονός που δεν φαίνεται να επηρεάζει τους υποψηφίους που «αγωνίζονται» για την κατάληψη της τιμητικής αυτής θέσης.

Οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιχάλης Τρίτος και Συμεών Πασχαλίδης, θεωρούνται οι πιθανότεροι, ακολουθούν ο τέως πρέσβης, Αλέξης Αλεξανδρής, ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο γνωστός χειρουργός Δημήτρης Λινός, ο τέως υπουργός και βουλευτής Καβάλας, Γιώργος Καλαντζής, ο τέως εισαγγελέας Εφετών, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο πρώην βουλευτής Χαλκιδικής, Βασίλης Πάππας, ενώ τελευταίως ακούγεται και το όνομα γνωστού εφοπλιστή.

Ωστόσο, το Άγιον Όρος αυτοδιοικείται. Η διοίκησή του ασκείται από την Ιερά Κοινότητα, την οποία αποτελούν οι αντιπρόσωποι των 20 Ιερών Μονών. Ο άνθρωπος που θα επιλεγεί πρέπει -γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγµατα- να κινείται µε ευαισθησία και µε µεγάλη προσοχή ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς να αναµειγνύεται στα εσωτερικά της Ιεράς Κοινότητας και των Ιερών Μονών. Θα πρέπει να αγαπά τον χώρο και τους κατοίκους του και να µην παρασύρεται ποτέ από τις «παγίδες» της εξουσίας. Να είναι οπωσδήποτε αποδεκτός από το Οικουµενικό Πατριαρχείο, στο οποίο και ανήκει το Αγιον Ορος.

Η µη συναίνεση του πνευµατικού ηγέτη του Αγίου Όρους, δηλαδή του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου, εγκυµονεί σοβαρούς κινδύνους και περιπέτειες για τις σχέσεις Φαναρίου - ελληνικής κυβέρνησης-Αγίου Όρους. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, από 19 έως 22 Οκτωβρίου, στο Άγιον Όρος θεωρείται βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί με νέο πολιτικό διοικητή.

Ο Παναγιώτατος θα αφιχθεί το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στην Ι.Μονή Ξενοφώντος, πρώτο του σταθμό στο Περιβόλι της Παναγίας. Στον Αρσανά της Μονής θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας από τον Πρωτεπιστάτη, τους αγίους Καθηγουμένους και τους Αντιπροσώπους των 20 Αθωνικών Ιερών Μονών. Την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στο νέο Καθολικό της Μονής, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από της ανεγέρσεώς του.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει την εφέστιο Εικόνα του Αγίου Όρους, την Παναγία «Άξιόν Εστι», στον Ναό του Πρωτάτου, ενώ θα επισκεφθεί και τις Ι.Μονές Βατοπαιδίου, Παντοκράτορος και τις Σκήτες Αγίου Ανδρέου (Σεράϊ), Αγίου Παντελεήμονος και Προφήτη Ηλία.  

Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την απόφαση του κ. Δένδια, βασιζόμενη στη σοβαρότητα της κρίσεώς του…

υποψήφιοιΝίκος ΔένδιαςΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΚωνσταντίνος ΔήμτσαςΆγιο Όρος