Εκκλησία|23.11.2018 14:59

Δέσμευση Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή για το μισθολογικό των κληρικών

Μαρίνα Ζιώζιου

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του κλήρου» επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «θα κατοχυρωθούν με απόλυτα διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία των ιερέων, το συνταξιοδοτικό και τα θέματα περίθαλψης τους. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς τους».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι «ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας συνεχίζεται. Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου.Την Κυριακή θα έχω τη χαρά να συναντήσω αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης και θα δω όποιον Μητροπολίτη το επιθυμεί. Θα επιδιώξω συναντήσεις με τους μητροπολίτες των Δωδεκανήσων και προφανώς, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ο υπουργός αναφορικά με το νομοσχέδιο είπε: «Η αίσθησή μας και η βούλησή μας είναι να υπάρχει μια δυναμική από πλευράς Εκκλησίας, αλλά και από τη μεριά της κυβέρνησης. Περιμένουμε την Επιτροπή, ετοιμαζόμαστε και όλοι θα δούμε τις λεπτομέρειες. Αυτό θα καθορίσει το επόμενο βήμα. Ούτε βιασύνες άχρηστες, ούτε και παραπομπή στις καλένδες που θα είναι κάτι απαράδεκτο για μια τόσο ιστορική συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπογράμμισε: «Δεν έχω πολλά να πω. Λίγα και καλά. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μάς έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε Επιτροπή, η οποία δεν θα είναι επιφανειακή, αλλά θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην Επιτροπή θα συμμετάσχουν ιερείς, τεχνοκράτες και αρχιερείς. Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Είναι μεγάλο θέμα, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας, όχι μόνο στο χώρο αυτό αλλά γενικότερα, γι' αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε και όχι εξωτερικά. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και εμείς με τον δικό μας θα δούμε αν θα καταλήξουμε από κοινού, αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι ή αν θα το απορρίψουμε. Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι ποτέ δυνατόν σ' ένα τόσο μεγάλο Σώμα να έχουν όλοι σύμπτωση απόψεων; Αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις, παράπονα ή άλλες σκέψεις;», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους