Εκκλησία|30.09.2019 16:18

ΠΕΘ προς Κεραμέως: «Άμεση απόσυρση από τα σχολεία των Θρησκευτικών του ΣΥΡΙΖΑ»

Μαρίνα Ζιώζιου

Ανοικτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αποφάσισε να αποστείλει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), την οποία κοινοποιεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, η ΠΕΘ ζητεί από την κυρία Κεραμέως να εφαρμόσει άμεσα τις προειρημένες αποφάσεις του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως έπραξε για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Θεωρούμε ότι το θέμα της διδακτέας ύλης του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι πολύ σοβαρό, από παιδαγωγικής πλευράς και ότι είναι ανάγκη να αποσυρθούν άμεσα από τα σχολεία με εγκύκλιό σας τα, κατά την αρχιεπισκοπική ρήση, ‘’απαράδεκτα και επικίνδυνα’’ ‘’Θρησκευτικά Φίλη-Γαβρόγλου’’» σημειώνει η ΠΕΘ στην επιστολή της.

Το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών φαίνεται πως θα τεθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, οι προτάσεις της ΠΕΘ για τον τρόπο άμεσης εφαρμογής των ακυρωτικών αποφάσεων του ΣτΕ είναι:

  1. Να υπάρξει Εγκύκλιος απόσυρσης από τα σχολεία των Προγραμμάτων Σπουδών, των Οδηγών Εκπαιδευτικού και του συνόλου της διδακτέας ύλης, που αφορά στην ακυρωμένη απόφαση του κ. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά.
  2. Να υπάρξει απόφαση για την άμεση επανεκτύπωση των βιβλίων που ίσχυαν πριν το 2016 και την διανομή τους στα σχολεία.
  3. Να υπάρξουν οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν το μάθημα στο σχολείο, για διδασκαλία, σύμφωνη με τα Αναλυτικά Προγράμματα 2003-2006 του μαθήματος των Θρησκευτικών.
  4. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκπόνησης Νέου Προγράμματος και νέων σχολικών εγχειριδίων για το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Έχοντας εμπιστοσύνη στη δικαία κρίση σας και στην εκπεφρασμένη διάθεσή σας να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις άστοχες και ιδεοληπτικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για ανθρωπιστικά μαθήματα, όπως είναι τα Θρησκευτικά και η Ιστορία, δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να συμβάλλουμε πάντοτε θετικά, διά των στελεχών μας, για κάθε περαιτέρω δραστηριοποίηση, απόφαση ή ενέργεια ωφέλιμη για το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών» καταλήγει η ΠΕΘ στην επιστολή της.

Νίκη ΚεραμέωςΘρησκευτικάυπουργείο παιδείας Έρευνας και ΘρησκευμάτωνΔιαρκής Ιερά ΣύνοδοςΠανελλήνια Ένωση ΘεολόγωνΕκκλησία της Ελλάδος