Εκκλησία|03.10.2019 19:27

Αποκλειστικό: Πιέσεις στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για το ταξίδι του στο Άγιον Όρος

Μαρίνα Ζιώζιου

Απόλυτη επιβεβαίωση του ethnος.gr, καθώς την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου έγινε γνωστό ότι Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, αποτελούμενη από τους ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη, μοναχό Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και ιερομόναχο Σισώη Ξενοφωντινό, είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος της επισκέψεως που θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτατος, από 19 έως 22 Οκτωβρίου, στο Άγιον Όρος.

Το Άγιον Όρος, είναι το κόσμημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει επίσκοπό του τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Δεν είναι αυτόνομο κράτος, αλλά, όπως θέλησαν οι προκάτοχοι των σημερινών αγιορειτών, είναι αυτοδιοίκητο και ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, με τη σιωπή, την ευγένεια, την υπομονή και τη σοφία που τον διακρίνουν, αλλά και την υπερβολική αγάπη του στο Άγιον Όρος και τους μοναχούς του αποφεύγει, όπως όφειλε, να βρίσκεται συχνά κοντά τους.

Δεν θέλει να τους ενοχλεί, δεν επιθυμεί να διαταράσσει την ησυχία τους και δεν θέλει να τους κουράζει. Είναι «πατέρας» που βλέπει, καταλαβαίνει και συγχωρεί. Αυτό οφείλουν να κάνουν και τα «παιδιά» του. Ούτε να τον ταλαιπωρούν, ούτε να τον παιδεύουν, ούτε με αυθάδεια να επιβάλλουν, έστω και κάποια σωστή άποψη.

Έπειτα από καιρό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος ύστερα από προσκλήσεις μοναστηριών. Αποφάσισαν να τον υποδεχτούν, σε ένα συγκεκριμένο μοναστήρι οι αντιπρόσωποι και οι ηγούμενοι των 20 Μονών.

Ωστόσο, ορισμένοι αντιπρόσωποι Μονών είχαν διαφορετική άποψη, και μάλιστα προσπάθησαν να την επιβάλουν με αυθάδεια. Δεν είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Είναι «πατέρας» τους που οφείλουν να σέβονται, να προσέχουν και να προστατεύουν. Δεν χρειάζονται περισσότερα, παρά μονάχα σεβασμός, χαμηλότεροι τόνοι και λιγότερες επιμονές παρουσία του!

Άλλωστε, οι ίδιοι μιλούν για τις αρετές της υπακοής, της ακτημοσύνης και της παρθενίας. Τουλάχιστον την πρώτη -καμία φορά- την ξεχνούν όταν βρίσκονται μπροστά στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Τελικώς, επικράτησε η άποψη και τη δεύτερη ημέρα της επισκέψεώς του στην Αθωνική Πολιτεία να γίνει υποδοχή από την Ιερά Κοινότητα και τους ηγουμένους των 20 Μονών στις Καρυές, με δοξολογία στο Πρωτάτο και στη συνέχεια να ακολουθηθεί το πρόγραμμα.

ΦανάριΆγιο ΌροςΙερά ΚοινότηταΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΑθωνική Πολιτεία