Εκκλησία|21.10.2019 22:13

Βαρθολομαίος: Υπάρχουν Εκκλησίες που δεν εκτιμούν την αγάπη του Πατριαρχείου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για Εκκλησίες που δεν εκτιμούν την αγάπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς αυτές, έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του από το εκκλησάκι της Αθωνιάδας Ακαδημίας.

Ως παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι τέσσερις αυτοκέφαλες εκκλησίες δεν συμμετείχαν στην πρόσφατη Πανορθόδοξη Σύνοδο που συγκάλεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κρήτη, αλλά και το ότι δε δείχνουν πρόθυμες να συνεργαστούν με το θέμα που έχει προκύψει με την ουκρανική εκκλησία.

Στην Αθωνιάδα Ακαδημία,  που βρίσκεται λίγο έξω από τις Καρυές, οι μαθητές υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με δυνατές τυμπανοκρουσίες και πλατιά χαμόγελα.

Με ζεστό χαμόγελο περιηγήθηκε στους χώρους της Ακαδημίας και ο κ. Βαρθολομαίος. Στο εκκλησάκι τελέστηκε δοξολογία, μετά το τέλος της οποίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι "κάθε φορά που έρχομαι στο Άγιον Όρος, επισκέπτομαι την Αθωνιάδα Ακαδημία, για να ευλογήσω τα παιδιά. Έχει μαθητές από διάφορες χώρες, φυλές και έθνη κι έτσι αποτελεί μικρογραφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο έχει στους κόλπους της άτομα κάθε προελεύσεως".

«Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω της Εκκλησίας»

Πριν από την Αθωνιάδα Ακαδημία ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τη γειτονική Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, η όποια ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και έγινε δεκτός από τον ηγούμενο του μοναστηριού, Εφραίμ.

"Οι μοναχοί Δεν είναι υπεράνω ή παρά της Εκκλησίας, αλλά εντός της Εκκλησίας και μάλιστα επιλεγμένο τάγμα της", είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος