Τούρκος υπουργός Τουρισμού: Το 2020 θα ανοίξει πλήρως η Παναγία Σουμελά
Μαρία ΖαχαράκηΟ Νουρί Ερσόι ταξίδεψε στην Τραπεζούντα και επισκέφθηκε την ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού, στις 18 Μαΐου 2020, παγκόσμια ημέρα Μουσείων, η Παναγία Σουμελά, αν το επιτρέψουν και οι κλιματικές συνθήκες, θα είναι έτοιμη να ανοίξει πλήρως προς τους επισκέπτες.
«Τώρα, όπως παρατηρήσατε, γίνονται εργασίες σε δεύτερο στάδιο και προχωρούν πολύ γρήγορα. Ελπίζω να μην έχουμε αντίπαλό μας τον καιρό, είναι δύσκολο να δουλέψουμε στη βροχή, βλέπετε τις συνθήκες εργασίας, αλλά όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της Μονής Σουμελά την εβδομάδα της 18ης Μαΐου 2020. Σχεδιάζουμε να καταστήσουμε τη Μονή Σουμελά πλήρως επισκέψιμη» δήλωσε ο Νουρί Ερσόι προς τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να ανοίξει την ίδια περίοδο μετά τις εργασίες αποκατάστασης και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε τζαμί.
Παρότι μέχρι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο μόνο ένα μέρος της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά, καθώς στο υπόλοιπο συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης, το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλον τον κόσμο είναι πολύ μεγάλο για το απαράμιλλο αρχιτεκτονικό θαύμα του Πόντου, για αυτό και συρρέουν κατά χιλιάδες να το επισκεφτούν. Μόνο τους τέσσερις καλοκαιρινούς μήνες του 2019 περιηγήθηκαν στη Σουμελά περισσότεροι από 220 χιλιάδες τουρίστες.
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
- Αλεξοπούλου στο OPEN: Δεν ζητάω συγγνώμη για το «τσάμπα πέθανε», απευθυνόμουν στην αντιπολίτευση
- Το συγκινητικό βίντεο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το «αντίο» της Τούμπας στα αετόπουλα
- Φάκελος Έπσταϊν: Ο απρόσμενος διάλογός του με τον Νόαμ Τσόμσκι για τα ελληνικά μνημόνια