Εκκλησία|08.11.2019 12:29

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μνημόνευσε τον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο (vid)

Μαρίνα Ζιώζιου

Μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προχωρά στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην περιοχή Ντάχερ του Καΐρου, όπου ζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη ορθόδοξη κοινότητα της Αιγύπτου, μνημόνευσε για πρώτη φορά τον μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Ο Προκαθήµενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο, στο σχετικό βίντεο ενημερώνει τους πιστούς ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κατέγραψε στα Δίπτυχα την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον κ. Επιφάνιο.

«Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Δεύτερο τη Τάξη, κατόπιν πολλής προσευχής και κατόπιν πολύ σκέψεως κατέγραψε στα δίπτυχα την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο αυτής, κύριο Επιφάνιο. Έχω υπηρετήσει τόσα χρόνια στο χώρο της Εκκλησίας, και γνωρίζω ότι με το έλεος του Θεού από σήμερα, αρχίζει η λύση αυτού του μεγάλου θέματος για την Εκκλησία μας. Η ομόνοια, η αγάπη η ελπίδα να έρθει ανάμεσά μας. Μέσα από τους αγώνες μας και τις προσπάθειές μας θα δούμε το Χριστό να μας λέγει ότι είναι εν μέσω ημών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

«Παρελθόντος ικανού πλέον χρόνου, αφ' ου συνωδά τοις Ιεροίς και Αποστολικοίς Κανόσι και ταίς παραδόσεσι της καθ' ημάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, εχορηγήθη υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Αυτοκέφαλον εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

Είθισται, η Αγία του Χριστού Εκκλησία από της ιδρύσεως της και εντεύθεν, λειτουργεί και πορεύεται έχουσα γνώμονα το συνοδικόν σύστημα, εξ ου άπαντες οι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, δύνανται αβιάστως να αναγνωρίζωσι πάσαν νέαν Αυτοκεφαλίαν και να μνημονεύουσι τον Προκαθήμενον Αυτής.

Στοιχούντες και ημείς τοις Ιεροίς Κανόσι και οιδότες την έφεσιν απάντων των Αγίων Αρχιερέων των συγκροτούντων την καθ' ημάς Ιεραρχίαν του Παλαιφάτου και Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, περί αναγνωρίσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, και έχοντες υπ' όψιν τον ιστορικόν του μέλλοντος, εμνημονεύσαμεν σήμερον εν τη Θεία Λειτουργία, εν πνευματική χαρά τον Προκαθήμενον της Ουκρανίας Μακαριώτατον Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Κύριον, Κύριον, ΕΠΙΦΑΝΙΟΝ, προσευχηθέντες θερμώς υπέρ ειρήνης και ευσταθείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

τη 8η Νοεμβρίου 2019».

αυτοκέφαλοΠατριαρχείο ΑλεξανδρείαςΟυκρανικόΜητροπολίτης Κιέβου