Εκκλησία|13.11.2019 19:44

Πρεσβεία της Ρωσίας: «Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές πτυχές του Ουκρανικού»

Μαρίνα Ζιώζιου

Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ, στο Διεθνές Συνέδριο για τη Θρησκευτική Διπλωματία που διοργάνωσε το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition», η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κατηγορεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους για απροκάλυπτες παρεμβάσεις στα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, η πρεσβεία της Ρωσίας χρησιμοποιεί «σκληρή γλώσσα» για τους Αμερικανούς αξιωματούχους τονίζοντας ότι «επιβεβαιώνουν πλήρως τη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόβ για τον ρόλο της Ουάσιγκτον στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχισματικούς και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθούν περαιτέρω ρήγμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία».

Μάλιστα, η ρωσική πλευρά καταλογίζει «αλαζονική (όπως συνήθως), επιφανειακή, ερασιτεχνική αντιμετώπιση» στις ΗΠΑ που «αποκαλύπτει την κερδοσκοπική προσέγγιση της Ουάσιγκτον που περιφρονεί, εκ των πραγμάτων, την ενότητα της Ορθοδοξίας και συνειδητά την υπονομεύει».

Επίσης, η πρεσβεία της Ρωσίας σημειώνει ότι «εκπλήττει η ευκολία με την οποία οι Αμερικανοί διπλωμάτες τοποθετούνται για το λεπτό και περίπλοκο αυτό ζήτημα που έχει διχάσει ακόμα και τους κληρικούς και διακεκριμένους θεολόγους. Οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές πτυχές του θέματος, εργαλειοποιώντας τη θρησκεία, ενώ ακόμα και η ίδια ελληνική κυβέρνηση δηλώνει: ‘’Τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ’’».

Τέλος, η πρεσβεία της Ρωσίας προτρέπει -σε ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος- τους Αμερικανούς αξιωματούχους «αντί γελοίων κατηγοριών περί της ‘’ρωσικής υβριδικής απειλής’’, καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα, όπως η εξάλειψη των τραγικών συνεπειών για την ευρωπαϊκή ήπειρο από την αποσταθεροποιητική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού».

ρωσική πρεσβείαΣεργκέι ΛαβρόφΟυκρανικόΤζέφρι ΠάιατForeign Affairs The Hellenic Edition