Εκκλησία|21.11.2019 11:35

Μητρόπολη Ηλείας για Προσφυγικό: Βοηθάμε την ελληνική πολιτεία χωρίς ανταλλάγματα

Μαρίνα Ζιώζιου

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγη ώρα η Μητρόπολη Ηλείας, αναφορικά με τη διάθεση των 2 Μονών και ενός ορόφου του Φοιτητικού Οικοτροφείου Θηλέων «Η Αγία Φιλοθέη», για τη φιλοξενία προσφύγων γυναικών με τα παιδιά τους που προέρχονται από τη Συρία.

Η Μητρόπολη Ηλείας ξεκαθαρίζει, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ότι έχει καθήκον και υποχρέωση να βοηθάει τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, όσον δύναται και χωρίς διάκριση. Σχετικά με τους χώρους φιλοξενίας, σημειώνει ότι οι δύο παραχωρηθείσες προς φιλοξενία Ιερές Μονές είναι ακατοίκητες και κλειστές. Η μεν Μονή Πορετσού από τριακονταετίας, η δε Μονή Κάτω Δίβρης από 200 περίπου χρόνων, δηλαδή από τότε που την έκλεισαν οι Βαυαροί Σύμβουλοι του Όθωνα το 1830 και διήρπασαν την περιουσία της.

«Η Μητρόπολη συντηρεί τις δύο ιστορικές αυτές Μονές, οι οποίες βρίσκονται σε καλή κτιριακή κατάσταση. Το τριώροφο κτίριο του Φοιτητικού Οικοτροφείου θηλέων, χωρητικότητας 150 φοιτητριών και μαθητριών, λειτουργεί από το 1972, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της ιδρύσεως πολλών Γυμνασίων και Λυκείων στην περιοχή μας, λίγες (περί τις 30) φοιτήτριες και μαθήτριες προθυμοποιούνται και προσέρχονται προς φιλοξενία. Διά τούτο εσκέφθημεν να παραμείνουν οι φοιτήτριες στους δύο ορόφους και να προσφερθεί ένας όροφος, ώστε να φιλοξενηθούν και εκεί πρόσφυγες μητέρες εκ Συρίας με τα παιδιά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Μητρόπολη υπογραμμίζει ότι «το προσφυγικό πρόβλημα ογκώθηκε στην πατρίδα μας και οι συμπολίτες μας των νησιών δεν αντέχουν άλλο. Ένεκεν τούτου η Μητρόπολη έθεσε στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας τις δύο Μονές και τον τρίτο όροφο της «Αγίας Φιλοθέης» εντελώς δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, με τον όρο: Να φιλοξενηθούν πρόσφυγες μητέρες εκ Συρίας με τα παιδιά τους, να χρησιμοποιηθεί προσωπικό από την Ηλεία και ό,τι άλλο χρειασθούν (τροφές, αναλώσιμα και άλλα υλικά) να τα προμηθευτούν από την τοπική αγορά». Επίσης, η Μητρόπολη Ηλείας ενημερώνει ότι για το κοινωνικό της έργο-μόνο για το έτος 2018- τα έξοδά της ανήλθαν σε 6.748.200,05 ευρώ!

Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός απευθύνει έκκληση και παρακαλεί «όλοι μαζί να δείξουμε την ανάλογη ευαισθησία και να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του φλέγοντος τούτου ζητήματος, όσον είναι δυνατόν ωφελιμότερα για μας και τους ξένους φιλοξενούμενούς μας, όπως κάναμε από αρχαιοτάτων χρόνων».

Εκκλησία της ΕλλάδοςπροσφυγικόΗλείαΜητρόπολη Ηλείας