Εκκλησία|01.12.2018 11:15

Στο Φανάρι η Φώφη Γεννηματά - Συνάντησε Βαρθολομαίο (vid)

Μαρίνα Ζιώζιου

Την πρότασή της για σύσταση διακοµµατικής επιτροπής της Βουλής που θα εξετάσει όλα τα ζητήµατα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας παρουσίασε σήµερα στο Φανάρι η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής, Φώφη Γεννηµατά.

«Με την επίσκεψή μας εδώ θέλουμε ρητά να εκφράσουμε τη στήριξή μας στον οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου. Οι ιστορικοί δε και διαχρονικοί δεσμοί του Ελληνικού λαού με την Ορθοδοξία, αλλά και τα ευαίσθητα Εθνικά Θέματα που συνδέονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνιστούν προδήλως εθνικό και γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα. Κατά την άποψή μας καμία συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιώτατο για την πρότασή μας, τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, που θα αναζητήσει κοινά αποδεκτές λύσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας, πάντα με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους», δήλωσε πριν από λίγο η κ. Γεννηματά. Για την πρόταση θα τοποθετηθεί την ερχόµενη ∆ευτέρα, µετά τη ∆ιάσκεψη των Προέδρων, και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Να σηµειωθεί ότι λίγες µέρες πριν, στις 28 Νοεµβρίου, η κυρία Γεννηµατά είχε ενηµερώσει και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυµο για το ίδιο ζήτηµα. Μάλιστα, µετά τη συνάντησή τους η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής είχε δηλώσει πως είχε µια ειλικρινή συζήτηση µε τον Μακαριώτατο και ότι οι ιστορικοί και διαχρονικοί δεσµοί του ελληνικού λαού µε την Ορθοδοξία, αλλά και τα ευαίσθητα εθνικά θέµατα που συνδέονται µε το Οικουµενικό Πατριαρχείο, επιβάλλουν έναν νηφάλιο και υπεύθυνο διάλογο για την υπέρβαση της κρίσης που δηµιουργήθηκε µε τις κυβερνητικές µεθοδεύσεις.

συμφωνία Εκκλησίας-ΚράτουςΟικουμενικό ΠατριαρχείοΦώφη Γεννηματά