Εκκλησία|19.12.2019 20:22

«SOS» για επιθέσεις χώρων λατρείας - 564 περιστατικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Μαρίνα Ζιώζιου

Σήμα υψηλού κινδύνου στέλνει η «Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» το 2018, καθώς οι επιθέσεις σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση.

Πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποιεί την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2018.
Η Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας συμπλήρωσε 4 έτη εκδοτικής ζωής. Το 2015 (το πρώτο έτος αναφοράς της Έκθεσης) καταγράφηκαν 147 περιστατικά, το 2016 είχαμε 215 και το 2018 ο αριθμός τους έφτασε τα 591! Από το 2015 έως το 2018 καταγράφεται αύξηση 300%. Όμως, είναι σαφές ότι ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης των περιστατικών που καταγράφονται, συνδέεται με την ανάπτυξη του δικτύου καταγραφής, με την ανταπόκριση της Αστυνομίας, αλλά και με την προσπάθεια των ίδιων των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας μας να συγκεντρώσουν τα αναγκαία στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θρησκευτική κοινότητα που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες συγκέντρωσης των σχετικών στοιχείων, είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα επιθέσεων, βεβηλώσεων, κλοπών, ιεροσυλιών, σε ποσοστό 95%. Είναι, επίσης, αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η χειρότερη επίθεση τρομοκρατικού χαρακτήρα στη χώρα μας εναντίον πολιτών που απλώς ήθελαν να προσευχηθούν, πραγματοποιήθηκε το 2018 εναντίον των Ορθοδόξων Χριστιανών στο κέντρο της Αθήνας. Η τοποθέτηση βόμβας στον Άγιο Διονύσιο είναι η μοναδική τρομοκρατική επίθεση που στόχευε στην πρόκληση νεκρών μεταξύ όσων ήθελαν να προσευχηθούν. Όμως, αυτή η επίθεση εναντίον των Ορθοδόξων Χριστιανών δεν πραγματοποιήθηκε από φανατικούς πιστούς μιας άλλης θρησκευτικής κοινότητας αλλά, σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη, από τρομοκράτες με συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική στόχευση.

Ειδικότερα:

  • στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν 564 περιστατικά (δηλαδή το 95% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία, πέραν του κατά περίπτωση ειδικότερου ποινικού τους χαρακτηρισμού, φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένου του απροειδοποίητου τρομοκρατικού χτυπήματος της 27ης Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων -παρά το ότι οι τρομοκράτες επιδίωκαν -σύμφωνα με την σχετική ανάληψη ευθύνης- μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που πραγματοποιείται τρομοκρατική επίθεση σε θρησκευτικό χώρο με διακηρυγμένο σκοπό την πρόκληση νεκρών και αξίζει να τονιστεί ότι αυτή η επίθεση στράφηκε εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας
  • 1 περιστατικό αφορά στην Καθολική Εκκλησία
  • 3 περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά
  • Ιουδαϊσμός: 20 περιστατικά ρατσιστικού-αντισημιτικού χαρακτήρα (το 2017 είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά, δηλαδή υπάρχει αύξηση κατά 81% σε σχέση με το 2017)
  •  Μουσουλμανισμός: 2 περιστατικά
  • Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και των τεσσάρων ετών έκδοσης της Έκθεσης, ο αντισημιτισμός είναι υπαρκτός στη χώρα μας. Οι Έλληνες Εβραίοι αποτελούν το 0,05% του ελληνικού πληθυσμού, αλλά τα περιστατικά που έχουν αντισημιτικό χαρακτήρα φτάνουν το 3,38% (το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων) για το 2018 έχοντας παρουσιάσει αύξηση 81% σε σχέση με το 2017.
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σημειώνει στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την Έκθεση: «Η Έκθεση Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα είναι μια καταγραφή κάθε είδους πράξεων που, τελικά, στοχεύουν τη θρησκευτική ελευθερία, τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνική ενότητα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι μια αναγκαία καταγραφή για να θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν έχει μόνο φίλους αλλά και εχθρούς. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η θρησκευτική ελευθερία, όπως και γενικότερα η ελευθερία, δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση αλλά ένας διαρκής αγώνας ενάντια στην ανασφάλεια, στη βία, στα fake news και στον φανατισμό».
Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζής, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος μεταξύ μιας πλειοψηφίας και διαφόρων μειοψηφιών. Είναι η ίδια η βάση του πολιτισμού μας, η sine qua non προϋπόθεση της κοινωνικής ειρήνης και μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία όλων των πολιτών».

Για να διαβάσετε την Έκθεση πατήστε εδώ.

υπουργείο παιδείας Έρευνας και ΘρησκευμάτωνΕκκλησία της ΕλλάδοςΓενικός Γραμματέας ΘρησκευμάτωνΈκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίαςΝίκη Κεραμέως