Εκκλησία|21.01.2020 15:17

Στον «πάγο» η πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για Σύναξη Προκαθημένων στην Ιορδανία

Μαρίνα Ζιώζιου

Μπορεί η χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας να έχει προκαλέσει τριγμούς στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο «χιτών της ενότητας» να είναι διαρρηγμένος, αλλά πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κρίση θα ξεπεραστεί και θα επέλθει και πάλι η συμφιλίωση. Απλά, όπως λένε, χρειάζεται χρόνος… Είχε προηγηθεί προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπως ο ίδιος δήλωσε, να εξετασθεί το Ουκρανικό σε πνεύμα διαλόγου. Ωστόσο, όμως, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοια διάθεση, δεν προχώρησε την προσπάθειά του.

Η πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, η οποία αμέσως εισέπραξε την αρνητική απάντηση τόσο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου όσο και λίγο αργότερα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ωστόσο, η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ήταν αυτή που λειτούργησε καταλυτικά, ώστε να φαίνεται πλέον αμφίβολη η πραγματοποίηση της Συνάξεως στο Αμμάν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, η πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για συνάντηση των Προκαθημένων στην Ιορδανία για «την διατήρησιν της μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ευχαριστιακής ενότητος», όπως όλα δείχνουν, «παγώνει» μετά και την αυστηρή απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

Όπως επισημαίνουν εκκλησιαστικές πηγές στο ethnos.gr, «η επιστολή-κάλεσμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων σε όλους του Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών φαίνεται πως δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, μετά και την αλληλογραφία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που του ζήτησε να μην επιμείνει σε αυτή του την πρωτοβουλία που υπονομεύει τον Οικουμενικό Θρόνο, έκανε πίσω. Αυτά τα μηνύματα λαμβάνουμε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο η απουσία και δεύτερου γράμματος προς τους Προκαθημένους που να προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία και την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση βάζει, μάλλον, τέλος στα σενάρια για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο απαντητικό γράμμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επί της ουσίας προειδοποιεί τον κ. Θεόφιλο ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια «απροετοίμαστη» συνάντηση Προκαθημένων, ακόμα και αν αυτή είναι άτυπη. «Είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και θα βλάψει ανεπανόρθωτα τον επιδιωκόμενο σκοπό και γενικότερα την ενότητα της Ορθοδοξίας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος.

Σε άλλο σημείο, που κατά την άποψή μας είναι και ιδιαίτερα σοβαρό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει λόγο για μια κίνηση που θα δείξει σε όλους, φίλους και εχθρούς, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποτελεί οργανική ενότητα, αλλά έχει μετατραπεί σε ομοσπονδία ή ακόμα χειρότερα σε συνομοσπονδία Εκκλησιών προτεσταντικού τύπου.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θα σεβαστεί την επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας και δεν θα προχωρήσει σε Σύναξη Προκαθημένων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα αντιδράσει και θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Αναμένουνε με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις για το Ουκρανικό, αλλά και τι θα πράξουν και οι υπόλοιπες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που, για διαφόρους λόγους,  βρίσκονται σε στάση αναμονής και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Σύναξη ΠροκαθημένωνΑρχιεπίσκοπος ΚύπρουΟυκρανικόΠατριάρχης Ιεροσολύμων ΘεόφιλοςΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος