Εκκλησία|06.12.2018 21:19

Με τον Σύνδεσμο Κληρικών συναντάται την Παρασκευή ο Ιερώνυμος

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνάντηση θα έχει την Παρασκευή στις 10:20 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.). Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι προφανές ότι θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους κληρικούς μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το κοινό ανακοινωθέν της 6ης Νοεμβρίου για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και δεν θα γίνει τίποτε αν δε συναινέσουν οι εφημέριοι», είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πριν λίγες μέρες κατά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και η «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου υποχρέωσαν τον Αρχιεπίσκοπο σε άμεση αναδίπλωση, ωστόσο όλοι περιμένουν τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 13 Δεκεμβρίου και την τοποθέτηση του Μακαριωτάτου για όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα.

Αναμφισβήτητα η κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να συναντηθεί με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών, δηλαδή λίγο πριν τη ΔΙΣ, κινείται προς τη θετική κατεύθυνση και μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος τις προηγούμενες μέρες είχε συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ εκκρεμεί συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μετά από επιθυμία που έχει εκφράσει ο Ι.Σ.Κ.Ε..

Η τελευταία τους συνάντηση, με τη συμμετοχή και της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, έγινε στις 4 Δεκεμβρίου με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να κάνει λόγο για μια ειλικρινή συζήτηση με την οποία έκλεισε ο πρώτος κύκλος του διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Σελλής σημείωνε ότι «ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος που εκπροσωπεί το σύνολο των κληρικών της Ελλάδος εμμένει στο νομικό καθεστώς και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει όσον αφορά, εννοείται, τις σχέσεις των κληρικών με το ελληνικό δημόσιο. Να περιμένουμε, λοιπόν, όπως είπε και ο υπουργός, γραπτά αυτά τα οποία έχει διατυπώσει για τη Συμφωνία».

Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών ΕλλάδοςσυνάντησηΙερώνυμος